Menü
Zárja be a menüt
Bezárás

2021.9.10 Betekintés a belépőszintű elektromobilitás jövőjébe: az ID. LIFE világpremierje

A Volkswagen ismét felgyorsítja az elektromobilitásra való átállást az ACCELERATE stratégia révén, a fenntartható mobilitást még több ember számára téve elérhetővé az ID. család kisautó szegmensbe tartozó modelljének bevezetésével már 2025-ben, az eredetileg tervezettnél két évvel hamarabb. A modell ára körülbelül 20 000 euró lesz Németországban. A müncheni IAA MOBILITY 2021 Nemzetközi Autókiállításon bemutatott ID. LIFE koncepció megmutatja, hogyan nézhet ki egy ilyen jármű a jövőben.

A városi környezetbe szánt, teljesen elektromos kisautó jövőképe az emberekre és a közösségi tapasztalatokra épül. A koncepciójármű a fenntarthatóságot és a digitalizációt a rendkívül rugalmas felhasználhatósággal kombinálja: az ID. LIFE például akár minimozivá vagy játékközponttá is válhat, de alkalmas egyszerűen csak a szabadban történő pihenésre is.

"Az ID. LIFE a következő generációs, teljesen elektromos városi mobilitás jövőképe. A koncepciójármű egy, a kisautók szegmensébe szánt ID. modellt vetít előre, amely 2025-ben jelenik meg Németországban, 20 000 euró körüli áron. Ezáltal még több ember számára tesszük elérhetővé az elektromobilitást" - nyilatkozta Ralf Brandstätter, a Volkswagen márka vezérigazgatója. "Az ID. LIFE megalkotása során a fiatalabb ügyfelek szükségleteit tartottuk következetesen szem előtt. Hiszünk abban, hogy a jármű a jövőben az életmód és a személyiség kifejezőeszköze lesz, még inkább, mint ma. A jövő ügyfelei nem egyszerűen csak el akarnak majd jutni A‑ból B‑be, hanem sokkal fontosabbak lesznek számukra a jármű által kínált élmények. Az ID. LIFE a mi válaszunk erre."

Leegyszerűsített formaterv. Az ID. LIFE formaterve lenyűgözően tiszta, egyszerű és minőségi. Nincsenek díszítő elemek, sem kiegészítő alkatrészek, és a felhasznált anyagfajták mennyisége is csökkent. A karosszéria, az üvegfelületek és a tető közötti, vízszintes elválasztás is hozzájárul a jármű purista megjelenéséhez. Az egyedi és eltávolítható, légkamrás textilből készült tető olyan érzést kölcsönöz az ID. LIFE-ban ülve, mintha a szabad ég alatt lennénk, ráadásul a jármű könnyebb is általa.

Elektromos motor hajtja az első kerekeket. Az ID. LIFE alapját a Volkswagen modulrendszerű elektromos hajtáskoncepciójának (MEB) kisebb verziója adja, amelyet kifejezetten a kisautók szegmenséhez terveztek. Ez az első alkalom, hogy egy MEB platformra épülő jármű elsőkerék-meghajtású. 172 kW‑os (234 LE‑s) elektromos motorjával az ID. LIFE 6,9 másodperc alatt gyorsul nulláról 100 km/h sebességre, és 57 kWh‑s, nagyfeszültségű akkumulátora 400 km körüli hatótávolságot biztosít számára (WLTP szabvány szerint).

"Az ID. LIFE ismét bizonyítja, mennyire kivételesen rugalmas is a MEB. A platformra bármilyen típusú jármű építhető, a kisautóktól a furgonokig" - mondta Thomas Ulbirch, a Volkswagen márka fejlesztési igazgatótanácsának tagja. "Ez a legjobban méretezhető elektromos architektúra az iparban. Még épp csak elkezdtük kiaknázni a MEB‑ben rejlő lehetőségeket. A teljesítmény, a töltési kapacitás és a hatótávolság mind javulni fognak minden egyes új modellel és szoftverfrissítéssel."

Természetes és újrahasznosított anyagok. Az ID. LIFE fenntartható karakterét különösen a felhasznált anyagok és festékborítások tükrözik. A karosszéria átlátszó fedőlakkjában faforgácsot használunk természetes színezékként, bioalapú keményítővel keverve. A tetőn, illetve elöl használt, légkamrás textil 100%-ban újrahasznosított PET‑palackokból készül. A belső térben a műszerfalon és a hátsó ülések területén fát, míg az ülések felületéhez és az ajtók díszítéséhez ArtVelours Ecót használtunk. A bio olaj, a természetes gumi és a rizsháncs csak néhány azok közül az anyagok közül, amelyekből az ID. LIFE kerékgumijai készülnek.

Multifunkciós belső tér. Az ID. LIFE megbízható partner a különböző digitális élményekben. Pillanatok alatt átalakítható például mozivá vagy játékszobává. A járműhöz egy videójáték konzol és projektor is tartozik, vetítővászonnal együtt, amely igény esetén a műszerfalból emelkedik ki. Szükség esetén más eszközök is csatlakoztathatóak a belső tér 230 voltos / 16 amperes elektromos aljzatához. Mivel a jármű célja, hogy minden élethelyzetben és -stílusban partner legyen, az ülések is rendkívül rugalmasan rendezhetőek. Például az első üléssor teljesen lehajtható, csakúgy, mint a hátsó. Ezáltal lehetőség nyílik számos különböző elrendezésre, a mozizástól kezdve a két méter hosszúságú ágyon keresztül az áruszállító konfigurációig, ahol a lehető legnagyobb a rakodótér.

Innovatív digitális működési koncepció. A külső és belső tükröket is kamerák és kijelző helyettesítik. Az alapvető vezetéstámogató funkciókat a hatszögletű, nyitott tetejű kormánykeréken található érintőképernyőn keresztül lehet vezérelni, az operációs rendszerbe pedig integrálni lehet egy okostelefont. Saját készülékkel - okostelefonnal vagy akár tablettel - használható például a navigációs rendszer. Az eszközön tárolt zenét, filmeket és játékokat akadálytalanul lehet használni az ID. LIFE‑ban úgy, hogy a vizuális tartalmak a vetítővásznon jelennek meg.

Az ACCELERATE stratégia felgyorsítja az átalakulási folyamatot. Az ID. család kibővítése a kisautók szegmensébe szánt modellel, amelynek ára 20 000 eurótól indul majd Németországban, újabb fontos lépés a teljesen elektromos mobilitás felé. A Volkswagen célja, hogy 2030‑ra az összes Európában értékesített jármű legalább 70 százaléka, az Észak‑Amerikában és Kínában értékesítetteknek pedig legalább 50 százaléka teljesen elektromos legyen.

 

Hoppá!
Úgy tűnik, hogy böngészője nem naprakész. Talán webhelyünk nem működik optimálisan. A legtöbb böngésző (de az MS Internet Explorer 11 vagy annál régebbi nem) továbbra is jól működik.

Javasoljuk, hogy frissítse a böngészőt!
A legújabb verzió biztosítja a jó élményt bárhol az interneten.

Köszönjük látogatását és jó szórakozást,
Az Ön Volkswagen csapata