Menü
Zárja be a menüt
Bezárás

Volkswagen Eredeti Alkatrészek® Lengéscsillapító

Volkswagen Eredeti Alkatrészek® Lengéscsillapító

Volkswagen Eredeti lengéscsillapítók

Az Ön Volkswagenjének biztonságát és menetkényelmét a futómű nagymértékben befolyásolja. Egy olyan összetett és bonyolult rendszer, amelynek a lengéscsillapítók kihagyhatatlan elemei. Ezek kötik össze a tengely mozgó részeit a karosszériával, és csillapítják az út egyenetlenségei miatt jelentkező heves rugólengéseket.

A rugók tehát csak a lengéscsillapítókkal együtt nyújtanak biztonságos rugózást a járműnek. Fő feladatuk a kerekek úttal való folyamatos kapcsolatának biztosítása gyorsításkor, kanyarodáskor és fékezéskor. A menetkényelem is ezeknek a fontos futóműalkatrészeknek a finombeállításától függ.

Működés

A lengéscsillapítót a műszaki nyelvben "kettős hatású" hidraulikus csillapítóteleszkópnak nevezik, mivel a húzó és a nyomó terhelésekre csillapítólag hat. A hidraulikus csillapítóteleszkópban a be- és kirugózáskor egy dugattyúrúdon vezetett dugattyú mozog fel- és le, egy olajjal vagy olajjal és gázzal töltött hengerben. A dugattyúrudat egy csillapítócsapágy köti össze a karosszériával, a hengert pedig csavarok rögzítik a kerékfelfüggesztéshez. A hengerben a dugattyú be- és kifelé történő mozgásakor az olaj szűk csatornákon és szelepeken áramlik keresztül a dugattyú egyik oldaláról a másik felé. Minél nagyobb nyomás érkezik a karosszériától és a kerékfelfüggesztéstől a lengéscsillapítóhoz, annál nagyobb a dugattyú mozgásának sebessége. Ezzel megnő az olaj áramlási ellenállása, és így a csillapító hatás.

Kopás

Az egyedi igénybevételnek megfelelően a lengéscsillapítók előbb vagy utóbb elfáradnak. Általánosan érvényes: minél egyenetlenebb utakon közlekedünk, minél többször kihasználjuk a jármű megengedett össztömegét, például nyaraláskor, a lengéscsillapítók annál hamarabb használódnak el. Ehhez a szennyeződések, a só és a nedvesség miatt bekövetkező korrózió is hozzájárul. Mivel a működés hiányosságai fokozatosan jelentkeznek, a menettulajdonságok megváltozása csak ritkán érezhető egyértelműen. Azt, hogy valami már nem az igazi, gyakran csak veszélyhelyzetben vesszük észre, például gyors sávváltással egyidejű vészfékezéskor.

Biztonsági kockázat

A hibás lengéscsillapítók következményei: az egyes kerekeket érő dinamikus erőhatásokat szinte csak a rugók csillapítják, így ez váratlan és alig korrigálható következményeket ró a menettulajdonságokra és a biztonságra.

A fékút megnövekedése akár 20%-kal

Ha a kerekek nem nyomódnak megfelelően az útfelületre, akkor vészfékezéskor kiszámíthatatlanul megcsúsznak. Ilyenkor az ABS, az ASR vagy az ESP sem segít, mivel a kerekek a rendszerek hatékony működéséhez szükséges kapcsolatot az úttal elvesztették.

A jármű kitörése

A jármű hibás lengéscsillapítókkal minden úthullám után erősen leng és hintázik. A karosszéria egyre erősebb ringó mozgást végez. Az instabil jármű ilyenkor már nem irányítható biztonságosan, és kitör valamelyik irányba.

Hiányos kanyarstabilitás

A hibás lengéscsillapítók főleg az éles kanyarokban idézik elő a jármű elejének nagymértékű besüllyedését, valamint a túlzott alulkormányozottságot. A hirtelen kormánymozdulatok csak tovább erősítik ezt az állapotot, amelynek vége gyakran az uralom teljes elvesztése a jármű fölött.

Korán jelentkező aquaplaning

Ilyenkor a kerekek nem megfelelő útkapcsolata miatt a gumiabroncsok már alacsony sebességnél is váratlanul felúsznak. A kormányzás és a fékezés már nem lehetséges, amíg a vízpárna össze nem omlik.

Nagy érzékenység az oldalszélre

A hibás lengéscsillapítók következtében a jármű iránystabilitása oldalszél esetén jelentősen csökken. A hirtelen ellenkormányzások a karosszéria hintázását idézik elő, amely azután egészen a jármű kitöréséig vezethet.

Karbantartás

Annak érdekében, hogy az Ön Volkswagenje egy igazi Volkswagen maradjon.

Ezeknek a jelenségeknek azonban nem kell feltétlenül bekövetkezniük. Ha járművén nyúlós menetviselkedést, a kormány szitáló mozgását, vagy a gumiabroncsok egyenlőtlen kopását tapasztalja, akkor keressen fel minket a Volkswagen márkaszervizekben. A professzionális lengéscsillapító-ellenőrzés megbízhatóan jelzi a lengéscsillapítók elhasználódási fokát. Ez olcsóbb, mint a lengéscsillapítók feltáratlan hibái miatt bekövetkező következménykárok, amelyek gyakran magukkal vonják a mozgó tengelyalkatrészek és a gumiabroncsok károsodását. Nem is beszélve, az Önt és a közlekedés többi résztvevőjét fenyegető biztonsági kockázatról. Ha Volkswagenjét rendszeresen ellenőrizteti, akkor tehet a lengéscsillapítók lassan végbemenő kopásának hatásai ellen. A lengéscsillapítók állapotát a nem tervszerű biztonsági ellenőrzések, illetve a kerék- és gumiabroncscserék alkalmával is megvizsgáljuk. Abban az esetben, ha a lengéscsillapítókat cserélni kell, az Ön járműve nálunk olyan lengéscsillapítókat kap, amelyek teljesítik a Volkswagen minőségi követelményeit. A futómű többi eleméhez különösképpen a Volkswagen Eredeti lengéscsillapítók illeszkednek optimálisan, így ezek képesek ismét helyreállítani az eredeti biztonságot és menetkényelmet. Ez a régebbi járműtípusokra egyaránt érvényes. Ezekre vonatkozóan Volkswagen márkaszervize különlegesen vonzó ajánlatokat nyújt. Keressen fel minket, szívesen tájékoztatjuk.

Szüksége van szervizidőpontra, kérdése van?

Töltse ki az alábbi regisztrációs adatlapot és márkakereskedőnk hamarosan felkeresi Önt.

Itt megtalálhatja az Önhöz közeli Volkswagen márkaszervizeket.

Hoppá!
Úgy tűnik, hogy böngészője nem naprakész. Talán webhelyünk nem működik optimálisan. A legtöbb böngésző (de az MS Internet Explorer 11 vagy annál régebbi nem) továbbra is jól működik.

Javasoljuk, hogy frissítse a böngészőt!
A legújabb verzió biztosítja a jó élményt bárhol az interneten.

Köszönjük látogatását és jó szórakozást,
Az Ön Volkswagen csapata