Menü
Zárja be a menüt
Bezárás

2020.3.17 A Volkswagen Csoport és márkái sikeresen zárták a 2019-es évet

A Volkswagen Csoport sikeresen zárta a 2019-es pénzügyi évet, szinte minden márkája jobb pénzügyi eredményeket ért el. Dr. Herbert Diess, a Volkswagen Igazgatóságának elnöke elmondta: „2019 nagyon sikeres év volt a Volkswagen Csoport számára. Minden lényeges változáshoz alapvető alapot tettünk. 2020 nagyon nehéz év lesz. A korona-járvány ismeretlen operatív és pénzügyi kihívásokkal jár. Ugyanakkor vannak aggodalmak a tartós gazdasági hatások miatt is. Az erőink egyesítésével, a szoros együttműködéssel és a magas morállal a csoportunkban sikerrel küzdhetjük le a koronavírus okozta krízist.

A Volkswagen márka 88,4 milliárd eurós árbevétele 2019-ben az előző évihez képest 4,5 százalékkal magasabb volt. A különleges tételek előtti működési eredmény 3,8 (3,2) milliárd euróra nőtt. Különösen a termékmix és az ármeghatározás javulása ellensúlyozta a Volkswagen személygépkocsi modellek alacsonyabb eladási számait, valamint a bevezetési költségeket és a negatív árfolyamhatásokat. A speciális tételek előtt az értékesítés operatív megtérülése 4,3 (3,8) százalékra nőtt. A dízel ügy -1,9 (-1,9) milliárd eurós külön tételeket eredményezett.

Az Audi márka értékesítési árbevétele 55,7 (59,2) milliárd euróra csökkent a 2019-es pénzügyi évben. Ennek oka a több márkát értékesítő társaságoknál végrehajtott a Csoporton belüli átalakulás volt. Az üzemi eredmény (az előző évi adat nem tartalmazza a speciális tételeket) 4,5 (4,7) milliárd EUR volt. A termékmix és a termékköltségek javulása ellensúlyozza a modellek bevezetésének és megszüntetésének negatív hatásait, az új termékek és technológiák magasabb előzetes kiadásait, a kedvezőtlen árfolyam-tendenciát és a személyi költségek növekedését. Az értékesítés operatív megtérülése (az előző évi adat nem tartalmazza a speciális tételeket) 8,1 (7,9) százalék volt. A Lamborghini és Ducati márkák pénzügyi teljesítménymutatóit az Audi márka pénzügyi adatai tartalmazzák.

A ŠKODA márka árbevétele 2019-ben 14,5 százalékkal 19,8 milliárd euróra nőtt, részben az indiai konszolidáció következtében, melynek során India kapta a regionális központi szerepet. A működési eredmény 0,3 milliárd euróval 1,7 milliárd euróra javult. A mennyiség növekedése, a kombinált optimalizálás és az árképzési intézkedések jobban ellensúlyozzák a költségnövekedés és az új termékek magasabb előzetes kiadásaiból származó negatív hatásokat. Az értékesítés operatív megtérülése 8,4 százalék volt, szemben az előző évi 8,0 százalékkal.

A SEAT folytatta emelkedő trendjét a szóbanforgó évben: az árbevétel 11,5 milliárd eurót tett ki, 12,7 százalékkal meghaladva az előző évi rekordot. A működési eredmény 445 (254) millió euróra emelkedett, ami szintén új rekord. Különösen a mennyiség és a termékmix hatása volt pozitív. A SEAT márka operatív megtérülése 3,9 (2,5) százalékra nőtt.

A Bentley márka 2019-ben 2,1 milliárd eurós árbevételt generált, 35,1 százalékkal meghaladva az előző évi eredményeket. Az üzemi eredmény 65 (-288) millió EUR-ra javult a megnövekedett volumenek, illetve a folyamatban lévő hatékonysági programmal összefüggő költségmegtakarítások, valamint a termékmix-hatások és az árfolyam-tendenciák következtében. A márka operatív megtérülése 3,1 (-18,6) százalékra nőtt.

A Porsche Automotive árbevétele 10,1 százalékkal, 26,1 (23,7) milliárd euróra nőtt a 2019-es pénzügyi évben. A különleges tételek előtti működési eredmény 2,4 százalékkal 4,2 milliárd euróra javult az előző év azonos időszakához képest. A mennyiségi és termékmix fejlesztések, valamint a termékköltség-optimalizálás kompenzálta a negatív árfolyamhatásokat és a költségnövekedést. A különleges tételek előtti értékesítés operatív megtérülése 16,2 (17,4) százalék volt. A dízel ügy a tárgyidőszakban -0,5 milliárd eurós külön tételt eredményezett.

A Volkswagen Haszonjárművek árbevétele a 2019-es pénzügyi évben csaknem azonos volt az előző évi szinttel, 11,5 (11,9) milliárd EUR. Különösen az új termékek növekvő fix és fejlesztési költségei csökkentik az üzleti eredményt 510 (780) millió euróra. A jobb termékköltségek pozitív hatást gyakoroltak. Az értékesítés operatív megtérülése 4,4 (6,6) százalék volt.

A Scania Járművek és Szolgáltatások árbevétele 13,9 (13,0) milliárd euró volt a 2019-es pénzügyi évben. A működési eredmény 24,8 százalékkal 1,5 milliárd euróra nőtt. A megnövekedett járműértékesítés, valamint az erősebb eredeti alkatrész- és szolgáltató üzlet mellett a termékmix fejlesztése, valamint az árfolyamhatások pozitív hatással voltak a profitra. Az értékesítés operatív megtérülése 10,8 (9,3) százalék volt a beszámolási évben.

A magasabb értékesítési mennyiség hatására a MAN haszongépjárművek árbevétele 2019-ben 12,7 milliárd euróra emelkedett, 4,6 százalékkal haladta meg az előző évi értéket. A működési eredmény 402 (332) millió EUR-ra növekedett az előző évi időszakhoz képest, amelyet negatívan befolyásoltak az indiai tevékenységek átszervezésével kapcsolatban felmerült költségek. A márka operatív megtérülése 3,2 (2,7) százalék volt.

A Volkswagen Financial Services árbevétele az elszámolási évben 38,0 milliárd eurót tett ki, ez 15,8 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A működési eredmény 13,3 százalékkal nőtt, és új rekordot, 3,0 milliárd eurót ért el. A növekedés elsősorban az üzleti növekedésnek tudható be.

Frank Witter, a Csoport igazgató tanácsának pénzügyekért és informatikáért felelős tagja: "A koronavírus terjedése befolyásolja jelenleg a globális gazdaságot. Nem világos, hogy ez milyen komolyan vagy mennyi ideig érinti majd a Volkswagen Csoportot. Jelenleg szinte lehetetlen megbízható előrejelzést készíteni. Munkacsoport módban teljes mértékben betartjuk az összes intézkedést alkalmazottaink és családtagjaink támogatása, valamint üzleti tevékenységünk stabilizálása érdekében."

Hoppá!
Úgy tűnik, hogy böngészője nem naprakész. Talán webhelyünk nem működik optimálisan. A legtöbb böngésző (de az MS Internet Explorer 11 vagy annál régebbi nem) továbbra is jól működik.

Javasoljuk, hogy frissítse a böngészőt!
A legújabb verzió biztosítja a jó élményt bárhol az interneten.

Köszönjük látogatását és jó szórakozást,
Az Ön Volkswagen csapata