Menü
Zárja be a menüt
Bezárás

2019.12.10 Megújult Volkswagen e-up! – nagyobb hatótávolság, gyorsabb töltés, jelentősen kedvezőbb ár

Az első generációhoz hasonlítva majdnem megduplázódott a megújult e-up! akkumulátor kapacitása, amely így akár – WLTP-szabvány szerint – 260 kilométert is képes megtenni egyetlen töltéssel. A Volkswagen kisautója ráadásul rendkívül kedvező áron, akár 5 millió forint alatt is elérhető a hazai márkakereskedésekben 2019 decemberétől.

A Volkswagen up! a ŠKODA CITIGO és a SEAT Mii testvéreként jelent meg a wolfsburgi márka kínálatában 2011-ben, amely jelentős sikert elérve második helyen végzett egy évvel később a Car Of The Year (COTY, Az Év Autója) szavazáson. Ezt követően 2013-ban jelent meg a kisautó elektromos változata e-up! néven, amely a Volkswagen történetének első, teljesen árammal hajtott sorozatgyártású modellje volt. Az első generációs példányok 18,7 kWh-s akkumulátor kapacitása WLTP-szabvány szerint 133 kilométeres hatótávolsággal bírt. A kis e-modell igencsak népszerűnek bizonyult hazánkban: a Volkswagen közel 500-at értékesített Magyarországon.

Külsőre alig változott a kisautó

Elektromos offenzívájának keretében a Volkswagen 2019 decemberében mutatta be az e-up! megújult változatát, amely már az előfutára a jövőre érkező ID családnak. Ez a modell ugyan nem az MEB-platformra épült, a modellfrissítést követően tökéletesen illeszkedik a Csoport elektromos járműgyártási stratégiájába és elérhető áron kínál alternatívát a vásárlóknak.

A 3,6 méter hosszú, 1,9 méter széles és 2,4 méter tengelytávolságú autó külsőre szinte alig változott, az újdonságot az új Volkswagen logó jelenti, amely 2D-ben került fel a kocsi orrára. A front részen és hátul is kék keresztcsík, valamint az e-up! felirat jelöli az elektromos változatot, de a Volkswagen elektromos autóinak azonosítója, a C-alakú LED nappali menetfény is egyértelműsíti a kocsi hajtásláncát. A kocsi orrát méhsejt rácsú levegőbeömlő díszíti. A megújult e-up! összesen hét színárnyalatban érhető el, újdonságnak számít az óceánkék-metál és a tornádópiros szín. A kilincsek és a tükörházak feketék, de két extra csomag részeként a karosszéria színében érkeznek. Az egyik ezek közül az "exterior" Design csomag, amellyel B-oszlop mögötti sötétített üvegezés, festett lökhárítók és küszöbök, valamint a szériának számító 14 colos acél keréktárcsák helyett 15-ös könnyűfém keréktárcsa is jár.

Alapesetben is jól felszerelt az e-up!

A beltérben vonzó alapfelszereltség várja az utasokat: így például a Bluetooth csatlakozásra alkalmas "Composition phone" rádió, okostelefontartó és USB-csatlakozó, elektronikusan szabályozható "Climatronic" klímaberendezés, első elektromos ablakok, továbbá alapnak számít a sávtartó asszisztens, és összesen hat légzsák - 2 első-, 2 függöny- és 2 oldallégzsák - is. Szintén a széria részét képezi az biztonságiöv-kontroll, valamint az első ülésekbe integrált fejtámasz és a magasságállítós vezetőülés. A hátsó ülések 40:60 arányban dönthetők, ezáltal a 251 literes csomagtartó akár 959 literesre is bővíthető.

Az alapfelszereltséget a számos extrán túl négy csomaggal bővíthetjük, a téli csomaggal fűthető első ülések, fűthető első szélvédő, aszférikus vezetőoldali külső tükör, fényezett tükörházborítás és ajtókilincsek, valamint elektromosan állítható és fűthető külső tükrök járnak. A tároló csomaggal táskaakasztót, csomagrögzítő hálót és rejtett rakodórészt kapunk a csomagtérben. De konfigurálhatunk komfort pakkot is, amellyel magasságállítós utasüléssel, automatikus fényszóróbekapcsolással és esőérzékelős ablaktörlővel vértezhetjük fel az e-up!-ot. A belső Design csomaggal ambiente megvilágítás, e-up! feliratú alumínium küszöbök és "shark skin" műszerfalbetét érkezik.

Megduplázódott az akkumulátor kapacitás, így kétszeresére nőtt a hatótávolság is

Ugyan a külső megegyezik a 2013-ban bemutatott modellével, a benne rejlő technológia teljesen megújult. A legnagyobb változást az hozta, hogy 18,7 kW óráról közel a duplájára, 36,8 kW órásra nőtt az akkumulátor kapacitása (ebből egyébként 32,3 kW óra a ténylegesen felhasználható), a nagyfeszültségű hajtómű többi alkatrésze gyakorlatilag változatlan maradt. A 14 modulból álló akkumulátort két blokkra osztották, amelyeket az első és a hátsó ülések alatt helyeztek el. Az összes vezérlőt, biztosítékot és csatlakozókat beleértve az elektromos rendszer 248 kilós, csupán 15 kilogrammal több az előző modellhez képest, az összsúly pedig 1160 kilogramm, amely az optimalizált gördülésű gumik és az alacsony, 0,31-es légellenállási mutató mellett szintén hozzájárul a hatótáv növekedéshez.

A megújult e-up! ezeknek köszönhetően átlagosan 12,7-12,9 kWh/100 kilométer fogyasztással is beéri, így - WLTP-szabvány szerint - 133 kilométerről 260 kilométerre nőtt a valós vezetési körülmények között megtehető hatótávolság. Ideális körülmények között egy töltéssel Budapestről akár Pécs, Békéscsaba, Debrecen és Szombathely is elérhető a kisautóval; persze a modell továbbra is városi környezetben érzi igazán otthon magát. A megnövelt hatótávnak köszönhetően napi 35 kilométeres utazással számolva akár egy hétig autózhatunk egyetlen töltéssel. A 100 kilométerre vetített költség pedig 37,6 Ft/kW áron kalkulálva 500 forint körül alakul.

Három vezetői profillal szabályozható a teljesítmény

A megújult e-up! rendkívül agilis, Standard módban 11,9 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 kilométeres sebességre. A teljesen elektromos erőforrás legnagyobb teljesítménye ebben az üzemmódban 83 lóerő, maximális nyomatéka 212 Nm, amely már álló helyzetből rendelkezésre áll. A városi kisautó legnagyobb sebessége 130 kilométer/óra, amelyet elektromosan korlátoz a rendszer annak érdekében, hogy a hatótávot megőrizze. Az erőátvitelről egy egysebességes váltó gondoskodik, amelyet a Volkswagen alkatrészgyárában készítenek, csak úgy, mint az elektromotort és a magasfeszültségű akkumulátort.

A teljesítményt, így a fogyasztást és a hatótávot a sofőr a vezetői profilokkal is befolyásolhatja, a Standard mód mellett utazhatunk Eco vagy Eco+ programmal is. Eco beállításnál 68 lóerővel, 167 Nm nyomatékkal és 115 kilométeres maximális sebességgel számolhatunk, Eco+ esetén 54 lóerő, 133 Nm nyomaték áll rendelkezésünkre, leggyorsabban pedig 90 kilométeres tempóval hajthatunk. De nemcsak a vezetési módoknak, hanem a rekuperációs rendszernek is több állása van, és a beállítás függvényében kezd el a gázpedál felengedésével, automatikus fékezéssel áramot visszatermelni. Alapesetben szabadon gördül a kocsi, a másik végletben, a váltó B állásba kapcsolásával viszont olyan fékerőt kapunk, amely szinte lehetővé teszi az egypedálos vezetést is. A kettő között több szint közül választhatunk.

A rendszer működése egyébként igencsak egyszerű: a teljesítmény- és a vezérlőelektronika átalakítja az akkumulátorban lévő egyenáramot három fázisú áramra az elektromos motor számára, a fékezéskor fellépő rekuperáció során pedig pont az ellenkező folyamat megy végbe, és úgy tölti vissza a megtermelt áramot.

Egy óra alatt 80 százalékosra tölthetjük az akkumulátort

Újdonságnak számít, és a kategóriában szinte még egyedülálló, hogy a megújult e-up!-ot egyenárammal és váltóárammal is tölthetjük. Amennyiben az akkumulátor teljesen lemerül, egy óra alatt akár 80 százalékosra tölthető fel CCS csatlakozóval. Váltóáram használatával, 7,2 kW-os aljzaton pedig közel 4 óra alatt érhetjük el ezt a töltöttségi szintet.

5 millió forint alatt megvásárolható

A megújult e-up! talán legnagyobb vonzerejének a megnövelt hatótávolság mellett a kocsi ára számít, a listaáron 7,5 millió forintért kapható modell most 1 millió forintos importőri árkedvezménnyel, az autó értékére vetített 21 százalékos állami ártámogatással (1.368.864 Ft) és a kedvezményes 3.990 forintos Wallbox falitöltővel (a Wallbox ára tartalmazza a felszerelés előtti felmérést) 5.153.526 forintért vásárolható meg. Ráadásul, Porsche Bankos finanszírozás esetén ez további 300.000 forinttal csökkenthető.

"A Volkswagen e-up! ár oldalról közelíti a piacot, és kedvező költségeinek köszönhetően egyedülálló lehetőséget biztosít azoknak, akik szeretnének belekóstolni a Volkswagen elektromos világába. A városok egyre növekvő forgalmában tökéletes alternatíva a kisautó, amellyel - méreténél fogva - a parkolás is jóval egyszerűbb. A 260 kilométeres hatótáv átlag feletti heti futásteljesítményre is elég a fővárosban, így akár elegendő mindössze egyszer, például a hétvégén feltöltenünk a kocsit." - mondja Dalnoki Balázs, a Volkswagen márkaigazgatója. - "Az előzetes információink alapján összesen 275 darabos kvótát kap Magyarország, így érdemes ezt az ajánlatot minél előbb megragadni, hiszen - amint azt az e-CITIGO kapcsán is tapasztalta a ŠKODA - óriási az érdeklődés a városi elektromos kisautók iránt." 


50 elektromos autó a Volkswagen-csoport kínálatában 2025-ig

A kifejezetten az elektromos autókra tervezett MEB-platformra épülő ID család számos új modellel - a korábbiakban megszokottól teljesen eltérő tengelytávolsággal és koncepcióval - érkezik a piacra 2020-tól kezdődően. Éppen ezért a jövő év végén a gyártókapacitást is az ID modellekre optimalizálják, így például az megújult e-up! is csak 2020 végéig lesz kapható, mivel a szlovákiai gyárat is az új elektromos autók gyártására állítják át.

Elsőként az alsó-középkategóriás ID.3 mutatkozik be hazánkban jövőre, amelynek a gyártását már 2019 novemberben elkezdték, majd azt követi az ID.CROZZ, az ID.BUZZ és az ID.VIZZION; de később az e-up! méretében is érkezhet új modell. A Volkswagen csoportszinten 2025-ig évi 3 millió elektromos autó gyártását tervezi, amely az összeértékesítésük 20-25 százalékát teheti ki. A tervek szerint addigra közel 50 különböző modellt kínál a konszern a vásárlóknak, ebből a Volkswagen márka 20 típussal veszi ki a részét.

E célok megvalósításához jelentős befektetés is társul: 2020-ig 30 milliárd eurót invesztál a konszern a gyár fejlesztésére, a Volkswagen kínai joint venture partnere pedig további 15 milliárd eurót fektet az elektromos autózásba.

A töltőhálózat is bővülhet hamarosan

A Volkswagen-csoport és partnerei 2025-ig közel 36 ezer töltőállomást építhetnek Európa-szerte, amelyből közel 11 ezret kizárólag a Volkswagen márka telepít majd. A konszern komoly erőfeszítéseket tesz az IONITY gyorstöltő hálózatának kiépítésére is, amelynek keretében várhatóan 400 töltőpark létesülhet Európa fő autópályái mentén 2020 végéig.

Hoppá!
Úgy tűnik, hogy böngészője nem naprakész. Talán webhelyünk nem működik optimálisan. A legtöbb böngésző (de az MS Internet Explorer 11 vagy annál régebbi nem) továbbra is jól működik.

Javasoljuk, hogy frissítse a böngészőt!
A legújabb verzió biztosítja a jó élményt bárhol az interneten.

Köszönjük látogatását és jó szórakozást,
Az Ön Volkswagen csapata