Menü
Zárja be a menüt
Bezárás

2024.2.14 Nyolc generáció 50 év alatt – A Golf jegyében telik a 2024-es év a Volkswagennél

A Golf a Volkswagen márka szíve, amely szinte minden más modellnél méltóbb a „bestseller” jelzőre – nyolc generáció során több mint 37 millió példányban talált gazdára. A Volkswagen 2024-ben immár 50. születésnapja alkalmából méltathatja népszerű modelljét, a Golf ugyanis nem csak Németországban alakította jelentősen a mobilitás fejlődését, hanem a világ számos más régiójában is. A jubileum kapcsán azonban korántsem csupán visszafelé tekint a vállalat, hiszen január végén tartja világpremierjét az új Golf, amely révén – elődjeihez hasonlóan – számos innovatív újdonság jelenik meg a sorozatgyártásban.

A legsikeresebb európai autó
Valóságos autóipari forradalomnak számított, amikor a Volkswagen a legendás Bogár utódjaként 1974-ben bemutatta az első Golfot: farmotor helyett elsőkerékhajtással és a nagyméretű csomagtérajtónak, illetve a lehajtható hátsó üléstámlának köszönhetően variálható térkoncepcióval. Emellett a Giorgetto Giugiaro keze nyomán született, egyenes vonalak jellemezte formavilág is nagyban hozzájárult egy merőben újszerű formai nyelvezet meghonosításához a Volkswagennél, amit az első Golf utódai is töretlenül folytattak. A Golf hamarosan igazi "Volkswagenné" - azaz "népautóvá" - vált, s 1976-ban már egymilliomodik példányát adhatták át. Napjainkig összesen több mint 37 millió darabot szállítottak ki belőle, ezzel e kompaktmodell mára a legsikeresebb európai autóvá, egyben minden idők legnagyobb darabszámban értékesített Volkswagenjévé vált - és igazi ikonná lépett elő.

Legyen szó bármelyik generációról, a siker titka jellemző tulajdonságainak összességében rejlett és rejlik ma is, a Golf ugyanis a sokoldalúság, a funkcionalitás, a megbízhatóság és a minőség megtestesítőjeként mindig is tökéletes útitársnak bizonyult a mindennapokban. Az évtizedek során további változatokkal bővült a portfólió, például a Golf GTI, a Golf Cabriolet, a Golf Variant és még sok más kivitel formájában, emellett minden egyes új modellgenerációval fejlett technikák, biztonsági koncepciók és kényelmi funkciók jelenhettek meg a kompaktkategóriában. A Volkswagen Golf nem csupán olyan technikákat "demokratizált", mint a szabályozott katalizátor és a blokkolásgátló berendezés, hanem a légzsákokat és a sebességtartó automatikát, különböző elektronikus vezetéstámogató rendszereket, valamint az enyhe-hibrid (Mild Hybrid) és a hálózatról tölthető hibrid (Plug-in Hybrid) hajtásrendszert is.

A 2024-es jubileumi évben a Volkswagen immár a Golf nyolcadik generációjának fejlesztését mutatja be, amely optikai finomításokkal, új vezetéstámogató és hajtásrendszerekkel, valamint új generációs infotainment-berendezésekkel és szoftverekkel bizonyul meggyőzőnek. Az új Golf1 világpremierjére már mindössze néhány hét múlva sor kerül, előzetes értékesítése pedig a tervek szerint 2024 tavaszán indul.

Élő történelem
A Volkswagen Classic is elkíséri a Golfot jubileumi éve során, számos alkalommal bemutatva a Volkswagen saját kollekciójából történelmi Golf-modelleket. 2024. január 31. és február 4. között a Golf I-VII generációja gazdagítja a Volkswagen France megjelenését a párizsi Salon Rétromobile kiállításon, közvetlenül ezután, 2024. február 2. és 4. között pedig a Bremen Classic Motorshow alkalmával állít ki a Volkswagen egy Golf I változatot, valamint az egyedülálló EA 276 tanulmányt, azaz a Golf Wolfsburgban kifejlesztett, 1969-es előfutárát.

Médiainformációk és történetek a Golfról
További információk, illetve számos szöveg és kép tölthető le a Golf nyolc generációjáról a Volkswagen Newsroom anyagából, emellett további háttérinformációk, a modelltörténet részletes adatai, illetve a sikermodellről szóló sok-sok történet található a Volkswagen Classic oldalán.

 

1 Új Golf - Szériaközeli modell

Hoppá!
Úgy tűnik, hogy böngészője nem naprakész. Talán webhelyünk nem működik optimálisan. A legtöbb böngésző (de az MS Internet Explorer 11 vagy annál régebbi nem) továbbra is jól működik.

Javasoljuk, hogy frissítse a böngészőt!
A legújabb verzió biztosítja a jó élményt bárhol az interneten.

Köszönjük látogatását és jó szórakozást,
Az Ön Volkswagen csapata