Menü schließen
Bezárás

Egyszerűen elvégzi helyetted: a jövő parkolóháza.

Szöveg: Philipp Bittner
Fényképek: Volkswagen AG

Az idő értékes és a jövőben sokkal kevesebb időt kellene a parkolóhelyek keresésével tölteni. A Volkswagen kifejlesztett egy innovatív koncepciót, ami visszaadja ezt az időt a járművezetőknek: A parkolóház-segédlet megtalálja a szabad helyeket emberi vezető nélkül. További időt takaríthatunk meg, ha elektromos járművünket az üzemidőn kívül töltjük.

Évi 41 óra - ennyit kapnak vissza a németek a jövőben, ha nem kell parkolóhelyet keresgélniük. És még üzemanyagot is spórolnak. Tehát mi lenne, ha adott lenne egy olyan technológia, amely átveszi a töltést és a parkolást is, amíg mi a reptéren, étteremben vagy egy rendezvényen vagyunk? Sci-finek tűnik, de a Volkswagen azon dolgozik, hogy hamarosan valóra váltsa ezt az elképzelést.

A Volkswagen parkolóház-segédnek köszönhetően egyszerűen kiszállunk a parkolóház előtt és másra már nem is kell gondolnunk. A jármű automatikusan a parkolóház egyik szabad helyére parkol és az alkalmazásban egy gombnyomásra ismét a kijárathoz rendelhetjük. Egyszerűbb már nem lehet:

Emögött az egyszerű manőver mögött olyan komplex technikai folyamatok húzódnak, amelyek minden alkalommal összekapcsolódnak. "Az önvezetés sokkal bonyolultabb egy parkolóházban, mint például egy autópályán" - mondja Daniel Mossau, a Volkswagen parkolóház-segéd projektvezetője. "A parkolóházban többek között rámpák, padkák, falak és mennyezetről lógó táblák találhatók. Mindezeket fel kell ismernie a járműnek. A helyzet értelmezése hatalmas kihívás" - folytatja Mossau. Annak érdekében, hogy ezt megbízhatóan megoldjuk, különböző technológiák mindig más feladatrészt vesznek át a komplex manőver során. Számos érzékelő is szükséges a járműbe. Lézerszkenner, radar érzékelő, ultrahangos érzékelők vagy kamerák - a parkolóház-segéd panorámaképet alkot a jármű körül.

A parkolóház is rendelkezhet opcionálisan kiegészítő infrastruktúrával. Már a hozzáférést biztosító szoftverek esetén is innovatív megoldások jöttek létre. A parkolóház sorompói például önállóan nyílnak és csukódnak, a járművek vezető nélkül is megtalálják a parkolóhelyet. A parkolóházon belüli tájékozódás a QR-kódhoz hasonló szimbólumok alapján történik, amelyeket leolvas a rendszer a járműben. "Ez további infrastruktúrával egészülhet ki a parkolóház üzemeltetőjének igényei alapján" - mondja Mossau. Foglalhatnánk például parkolóhelyeket automata pollerekkel. Az elektromos járműveket problémamentesen a parkolóház töltőállomásaihoz is irányíthatjuk. Minél több infrastruktúrát építünk be, annál több szolgáltatást nyújthat ügyfeleinek a parkolóház üzemeltetője. A fizetési rendszer is módosítható. Egy alkalmazás helyettesíti a klasszikus jegyautomatákat és a parkolási díj kifizetése kényelmesen, okostelefonnal történik.

"Nem csak a járművezetők számára jelent előnyt a parkolóház-segéd" - folytatja Mossau. A parkolóházak üzemeltetői jobban kihasználhatják telephelyeiket. A járművek még kevesebb helyet foglalnak - sokkal szűkebben parkolhatnak, mert senki nem száll ki belőlük parkolás után. A járművek és a parkolóház infrastruktúrája közötti kommunikáció tekintetében a Volkswagen a hivatalos ISO-szabványt alkalmazza. 2019-ben érkezik az első innovatív kommunikációs technológiával rendelkező modellsorozat, amelynek célja, hogy a gyártók egymás között kicseréljék a kiválasztott, közlekedési szempontból releváns információkat. A járművek között, valamint a járművek és a parkolóház infrastruktúrája (Car-to-X) között is információcsere zajlik. Mert egyértelmű: Különböző szolgáltatók különböző rendszereit nem telepítik majd az üzemeltetők.

EGYÜTT - Stratégia 2025

A mobilitás jövőjéről először a városokban és metropoliszokban beszélhetünk. Itt a legnagyobb a lehetőség a változásra. Ezért a Volkswagen széles körben beruház az olyan új technológiákba, mint az elektromobilitás, önvezetés, digitális hálózati kapcsolat a közlekedés minden résztvevője között és az új mobilitási szolgáltatások.

A Volkswagen partnerként tekint a városokra, hogy velük együtt ötleteljenek, együttműködést alakítsanak ki és olyan bemutatkozó projekteket hajtsanak végre, mint a hamburgi repülőtér autonóm parkolása.

A hamburgi repülőtéren egy terminálhoz közeli parkolóházban Volkswagen járművekkel tesztelték a szakértők az autonóm parkolást. A következő évtized kezdetén tesztelhetik az első ügyfelek az új autonóm parkolási szolgáltatást.

A közeljövőben a parkolóházban automata töltés is lehetséges. Elképzelhető lenne a vezeték nélküli töltési technológia is, amely során a járművet csak egy töltőfelületre kell irányítani. További technikai megoldást jelenthet (a képen is látható) az automatikusan irányított töltőcső.

Hamburgban mutatta be a Volkswagen, milyen messze jutottak szakértőik. A hamburgi repülőtér parkolóházában bizonyították, hogy az autonóm parkolás nem a jövő zenéje többé. A várossal közös mobilitási partnerség keretein belül a Volkswagen-vállalatcsoport járművei, még ha csak az erre a célra lezárt területen is, de önállóan közlekednek a nyilvános parkolóban.

A következő évtized kezdetére eljuthatunk addig, hogy a parkolóház-segéd hivatalosan is működésbe léphet. Legkésőbb ekkor már tényleg azon gondolkodhatnak a járművezetők, hogy mihez kezdenek újonnan nyert szabadidejükkel.

 

A jövő technológiái
a Volkswagentől

Az otthoni parkolókban is önállóan közlekedik a jármű - távirányítású parkolás. Okostelefon segítségével a jármű vezetője a "Park Assist" funkcióval megegyező működési elv alapján irányíthatja a járművet. A beparkolás és a kiállás sebessége maximum 5km/h. A jármű magától megáll az akadályoknál, ha a vezető elengedi a megfelelő gombot. Motor leállítása, fék behúzása és az ajtók bezárása - a távirányítású parkolás-funkcióval ez is lehetséges

További lehetőségek

Hoppla!
Ihr Browser scheint nicht aktuell zu sein. Eventuell funktioniert unsere Webseite nicht optimal. Die meisten Browser (nicht jedoch MS Internet Explorer 11 & älter) funktionieren dennoch problemlos.

Wir empfehlen Ihnen ein Update Ihres Webbrowsers!
Die jeweils neueste Version kann überall im Internet ein gutes Erlebnis sicherstellen.

Danke für Ihren Besuch und viel Spaß,
Ihr Volkswagen Team