Menü
Zárja be a menüt
Bezárás

Egyszerűen elvégzi helyetted: a jövő parkolóháza.

Szöveg: Philipp Bittner
Fényképek: Volkswagen AG

Az idő értékes és a jövőben sokkal kevesebb időt kellene a parkolóhelyek keresésével tölteni. A Volkswagen kifejlesztett egy innovatív koncepciót, ami visszaadja ezt az időt a járművezetőknek: A parkolóház-segédlet megtalálja a szabad helyeket emberi vezető nélkül. További időt takaríthatunk meg, ha elektromos járművünket az üzemidőn kívül töltjük.

Évi 41 óra - ennyit kapnak vissza a németek a jövőben, ha nem kell parkolóhelyet keresgélniük. És még üzemanyagot is spórolnak. Tehát mi lenne, ha adott lenne egy olyan technológia, amely átveszi a töltést és a parkolást is, amíg mi a reptéren, étteremben vagy egy rendezvényen vagyunk? Sci-finek tűnik, de a Volkswagen azon dolgozik, hogy hamarosan valóra váltsa ezt az elképzelést.

A Volkswagen parkolóház-segédnek köszönhetően egyszerűen kiszállunk a parkolóház előtt és másra már nem is kell gondolnunk. A jármű automatikusan a parkolóház egyik szabad helyére parkol és az alkalmazásban egy gombnyomásra ismét a kijárathoz rendelhetjük. Egyszerűbb már nem lehet:

Emögött az egyszerű manőver mögött olyan komplex technikai folyamatok húzódnak, amelyek minden alkalommal összekapcsolódnak. "Az önvezetés sokkal bonyolultabb egy parkolóházban, mint például egy autópályán" - mondja Daniel Mossau, a Volkswagen parkolóház-segéd projektvezetője. "A parkolóházban többek között rámpák, padkák, falak és mennyezetről lógó táblák találhatók. Mindezeket fel kell ismernie a járműnek. A helyzet értelmezése hatalmas kihívás" - folytatja Mossau. Annak érdekében, hogy ezt megbízhatóan megoldjuk, különböző technológiák mindig más feladatrészt vesznek át a komplex manőver során. Számos érzékelő is szükséges a járműbe. Lézerszkenner, radar érzékelő, ultrahangos érzékelők vagy kamerák - a parkolóház-segéd panorámaképet alkot a jármű körül.

A parkolóház is rendelkezhet opcionálisan kiegészítő infrastruktúrával. Már a hozzáférést biztosító szoftverek esetén is innovatív megoldások jöttek létre. A parkolóház sorompói például önállóan nyílnak és csukódnak, a járművek vezető nélkül is megtalálják a parkolóhelyet. A parkolóházon belüli tájékozódás a QR-kódhoz hasonló szimbólumok alapján történik, amelyeket leolvas a rendszer a járműben. "Ez további infrastruktúrával egészülhet ki a parkolóház üzemeltetőjének igényei alapján" - mondja Mossau. Foglalhatnánk például parkolóhelyeket automata pollerekkel. Az elektromos járműveket problémamentesen a parkolóház töltőállomásaihoz is irányíthatjuk. Minél több infrastruktúrát építünk be, annál több szolgáltatást nyújthat ügyfeleinek a parkolóház üzemeltetője. A fizetési rendszer is módosítható. Egy alkalmazás helyettesíti a klasszikus jegyautomatákat és a parkolási díj kifizetése kényelmesen, okostelefonnal történik.

"Nem csak a járművezetők számára jelent előnyt a parkolóház-segéd" - folytatja Mossau. A parkolóházak üzemeltetői jobban kihasználhatják telephelyeiket. A járművek még kevesebb helyet foglalnak - sokkal szűkebben parkolhatnak, mert senki nem száll ki belőlük parkolás után. A járművek és a parkolóház infrastruktúrája közötti kommunikáció tekintetében a Volkswagen a hivatalos ISO-szabványt alkalmazza. 2019-ben érkezik az első innovatív kommunikációs technológiával rendelkező modellsorozat, amelynek célja, hogy a gyártók egymás között kicseréljék a kiválasztott, közlekedési szempontból releváns információkat. A járművek között, valamint a járművek és a parkolóház infrastruktúrája (Car-to-X) között is információcsere zajlik. Mert egyértelmű: Különböző szolgáltatók különböző rendszereit nem telepítik majd az üzemeltetők.

EGYÜTT - Stratégia 2025

A mobilitás jövőjéről először a városokban és metropoliszokban beszélhetünk. Itt a legnagyobb a lehetőség a változásra. Ezért a Volkswagen széles körben beruház az olyan új technológiákba, mint az elektromobilitás, önvezetés, digitális hálózati kapcsolat a közlekedés minden résztvevője között és az új mobilitási szolgáltatások.

A Volkswagen partnerként tekint a városokra, hogy velük együtt ötleteljenek, együttműködést alakítsanak ki és olyan bemutatkozó projekteket hajtsanak végre, mint a hamburgi repülőtér autonóm parkolása.

A hamburgi repülőtéren egy terminálhoz közeli parkolóházban Volkswagen járművekkel tesztelték a szakértők az autonóm parkolást. A következő évtized kezdetén tesztelhetik az első ügyfelek az új autonóm parkolási szolgáltatást.

A közeljövőben a parkolóházban automata töltés is lehetséges. Elképzelhető lenne a vezeték nélküli töltési technológia is, amely során a járművet csak egy töltőfelületre kell irányítani. További technikai megoldást jelenthet (a képen is látható) az automatikusan irányított töltőcső.

Hamburgban mutatta be a Volkswagen, milyen messze jutottak szakértőik. A hamburgi repülőtér parkolóházában bizonyították, hogy az autonóm parkolás nem a jövő zenéje többé. A várossal közös mobilitási partnerség keretein belül a Volkswagen-vállalatcsoport járművei, még ha csak az erre a célra lezárt területen is, de önállóan közlekednek a nyilvános parkolóban.

A következő évtized kezdetére eljuthatunk addig, hogy a parkolóház-segéd hivatalosan is működésbe léphet. Legkésőbb ekkor már tényleg azon gondolkodhatnak a járművezetők, hogy mihez kezdenek újonnan nyert szabadidejükkel.

 

A jövő technológiái
a Volkswagentől

Az otthoni parkolókban is önállóan közlekedik a jármű - távirányítású parkolás. Okostelefon segítségével a jármű vezetője a "Park Assist" funkcióval megegyező működési elv alapján irányíthatja a járművet. A beparkolás és a kiállás sebessége maximum 5km/h. A jármű magától megáll az akadályoknál, ha a vezető elengedi a megfelelő gombot. Motor leállítása, fék behúzása és az ajtók bezárása - a távirányítású parkolás-funkcióval ez is lehetséges

További lehetőségek

Hoppá!
Úgy tűnik, hogy böngészője nem naprakész. Talán webhelyünk nem működik optimálisan. A legtöbb böngésző (de az MS Internet Explorer 11 vagy annál régebbi nem) továbbra is jól működik.

Javasoljuk, hogy frissítse a böngészőt!
A legújabb verzió biztosítja a jó élményt bárhol az interneten.

Köszönjük látogatását és jó szórakozást,
Az Ön Volkswagen csapata