Menü
Zárja be a menüt
Bezárás

Hogyan tölthetem fel?

Töltés egyszerűen

Az elektromobilitás tartósan megváltoztatja tankolási szokásainkat. Elvégre az elektromos járművel többé már nem töltőállomásra mész, hiszen szinte bárhol feltöltheted az akkumulátorát: háztartási/földelt csatlakozóval, Wallbox segítségével, nyilvános töltőállomáson vagy gyorstöltő-állomáson. Amint egyszer kipróbálod, gyorsan rájössz, hogy ez majdnem olyan egyszerű, mintha az okostelefonodat töltenéd.

Ezt kell tudnod elektromos járműved hardveréről

Csatlakoztasd és töltsd fel energiával.

Otthon magas teljesítményű, falra szerelt csatlakozó található: ez a Wallbox. Ez opcionálisan elérhető és akár 11 kW-os maximális lehetséges töltési teljesítményt nyújt. Ha elektromos járművedet opcionális Wallbox készüléken töltöd, csak be kell dugnod a töltőkábelt a csatlakozóval együtt a járműved töltőaljzatába - és már töltöd is. Hasonlóan kényelmes a töltési folyamat töltőállomáson is, amit adott esetben a munkáltatód biztosít számodra. A töltőkábel általában már be van szerelve. Ha nincs a nyilvános töltőállomáson beszerelt kábel, egyszerűen használd a tartalék kábelt, amit mindig a járműved csomagterében találsz.

Két töltésmódot különböztetünk meg

Váltakozó áramú töltés alapvetően két töltésmódot különböztetünk meg: Váltakozó áramú töltéskor a járműbe beépített egyenirányító az áramot a nyilvános áramhálózatról a szükséges egyenárammá alakítja. Egyenáramú töltés A második töltésmód, az egyenáramú töltés során a váltakozó áramot a járművön kívül egyenárammá alakítja egy rendszer - például a töltőállomáson. Ennek előnye, hogy töltésnél - pl. autópályán - nagyobb teljesítmény érhető el és ezáltal rövidül a töltési folyamat.

Kétféle hálózati csatlakozót különböztetünk meg

Csatlakoztass, tölts, nyisd ki, majd húzd ki a töltőt. Ilyen egyszerű az elektromos járműved töltése. Az utóbbi években Európában kétféle töltési csatlakozót vezettek be a szabványnak megfelelően:

Typ 2 ("Mennekes-Stecker")

A Mennekes-csatlakozó (2-es típusú) lassabb töltést tesz lehetővé és megfelel a váltakozó áramú töltés európai szabványának. A legtöbb nyilvános töltőállomás legalább a 2-es típusú csatlakozóaljzattal rendelkezik. 

Váltakozó áramú töltés MEB-rendszer esetén 7-11 kW-tal. Ha tehát van otthon Wallbox készüléked, 11 kW-os töltéssel minden este teljesen feltöltheted a járművedet. Ugyanígy a munkahelyeden is lehetséges az ingázáshoz szükséges energiaigényedet egy munkanap alatt visszatöltened.

Combo-2 csatlakozó

Európában a gyorstöltésre vonatkozó szabvány a CCS-töltés (Combined Charging System). A megfelelő töltőcsatlakozót a hozzátartozó kontaktokkal az egyenáramú töltéshez tervezték. Tehát a "Combo-2 csatlakozóval" jelölt csatlakozótípussal minden DC töltőállomáson egyenárammal töltheted járművedet.

Ilyen gyorsan töltődik az akkumulátorod.

A csatlakozóaljzattól a gyorstöltőig:

Az alapszabály egyszerű: Minél nagyobb a töltési teljesítmény, annál gyorsabb a töltési folyamat. Az időtartam nagy mértékben változhat - az akkumulátor töltöttségi szintjétől függően. A töltési folyamatban olyan környezeti feltételek is szerepet játszanak, mint a hőmérséklet vagy az akkumulátor hőmérséklete. Ha pl. az ID. modelledet háztartási/földelt csatlakozón keresztül töltöd, 2,3 kW/óra töltéssel éjszaka kényelmesen feltöltheted az autót a napközbeni használatra. Wallbox vagy váltakozó áramú töltőállomás használatával ez gyorsabban lehetséges. " A leggyorsabbak a High-Power-Charging (HPC) töltőállomások, amelyek akár 100 kW-os töltési teljesítménnyel rendelkeznek. Azt javasoljuk, hogy ne töltsd fel teljesen elektromos járművedet minden nap. Ezzel kíméled az akkumulátort 1.

Így töltöd helyesen:

Lépésről lépésre.

Hoppá!
Úgy tűnik, hogy böngészője nem naprakész. Talán webhelyünk nem működik optimálisan. A legtöbb böngésző (de az MS Internet Explorer 11 vagy annál régebbi nem) továbbra is jól működik.

Javasoljuk, hogy frissítse a böngészőt!
A legújabb verzió biztosítja a jó élményt bárhol az interneten.

Köszönjük látogatását és jó szórakozást,
Az Ön Volkswagen csapata