Menü
Zárja be a menüt
Bezárás

A te elektromos autódnak megfelelő típus Töltőkábel és töltőcsatlakozó

A te elektromos autódnak megfelelő típus Töltőkábel és töltőcsatlakozó

Bonyolult az elektromos autó töltése? Ugyan már. Az egyetlen, amire otthon szükséged van, egy konnektor vagy egy opcionálisan beszerezhető fali töltőkészülék (wallbox), illetve útközben egy megfelelő csatlakozóval ellátott töltőkábel. Elmagyarázzuk, hogy milyen csatlakozóra van mindenképp szükséged és melyik csatlakozóval lehet különösen gyorsan tölteni.

Cikkünkből megtudhatod:

  • Melyik csatlakozó a megfelelő az elektromos autódhoz
  • Hogyan működik az otthoni töltés
  • Útközben melyik töltőkábellel jutsz áramhoz
  • Hogyan gyorsíthatod a feltöltést az elektromos töltőoszlopnál

 

A megfelelő csatlakozó kiválasztásához természetesen tudnod kell, hogy a te elektromos autódba milyen csatlakozót szereltek. Az európai gyártók általában a 2-es típusú csatlakozókat használják. Ne hagyd magad összezavarni: A 2-es típusú csatlakozót gyakran Mennekes csatlakozónak is nevezik, mivel a gyártó neve Mennekes. Az ázsiai és amerikai modellekbe gyakran 1-es típust szerelnek.
Bizonytalan vagy, hogy milyen csatlakozóra van szükséged az elektromos autódhoz? A leggyakoribb e-autók és a hozzájuk tartozó csatlakozók listáját  itt találod.. Már csak az a kérdés, hogy otthon vagy útközben akarsz-e tölteni - ugyanis ez dönti el, hogy milyen típusú kábelre van szükséged. A választék: Mode 2 vagy Mode 3.

Mode 2 kábel és földelt csatlakozódugó: így lesz az egyszerű konnektorból töltőállomás

Az elektromos autót a legegyszerűbb a háztartási konnektoron keresztül tölteni. A kábel egyik végén egy szokványos földelt csatlakozódugó található, amelyet a konnektorba kell dugni, a másik végére az autómodellnek megfelelő csatlakozódugó van szerelve. A töltésnél rendszerint arra is van elég idő, hogy a saját akkumulátorait feltöltse az ember. A 2,3 kW-os, 230 V-os elektromos hálózatról történő feltöltés időtartama járművenként eltérő.

Fali töltőkészülék (wallbox): gyorsabb töltés Mode 3 töltőkábellel

Ha a konnektorról való feltöltés túl sokáig tart, az otthoni töltési idő lerövidíthető egy opcionális fali töltőkészülékkel. A fixen telepített töltőállomás a háztartási konnektornál jóval nagyobb töltési teljesítménnyel rendelkezik (2,3 kW helyett akár 22 kW-tal). A döntő különbség, hogy a fali töltőkészülék az elektromos autót nem Mode 2, hanem Mode 3 töltőkábelen keresztül tölti fel. A kábel általában fixen a töltődobozba van építve, úgyhogy a készülék vásárlásakor nem kell törnöd a fejed, hanem megint csak azt kell tudnod, hogy a járművedhez milyen töltőcsatlakozó való: a Volkswagennél ez mindig a 2-es típusú csatlakozó.

Hogy mennyibe kerül az így megtakarított idő? Az otthoni töltőállomás ára - teljesítmény és gyártó függvényében - 200 eurótól akár több ezer euróig terjedhet. A Volkswagen például 2018-ban mutatta be saját töltőállomásának prototípusát, az ID.Chargert, amely 11 kW-os Entry és Connect modellként lesz kapható. A legolcsóbb változat 300 eurótól elérhető.

Mode 3 és 2-es típus: a nyilvános töltőoszlopoknál használható kombináció

Az európai elektromos autók nyilvános töltőoszlopnál való töltéséhez általában Mode 3 töltőkábelre lesz szükséged mindkét végén 2-es típusú csatlakozóval (utóbbit Mennekes csatlakozónak is nevezik). Az 1-es típusú csatlakozóval tölthető ázsiai és amerikai járművekhez értelemszerűen egyik végén 2-es típusú, másik végén 1-es típusú csatlakozóval felszerelt Mode 3 töltőkábelt kell használnod. A 2-es típus előnye az 1-es típussal szemben, hogy a töltőcsatlakozó mind az állomáson, mind a járművön reteszelhető, mégpedig úgy, hogy egyszerűen lezárjuk az autót. A csatlakozó ekkor fixen csatlakozik az autóhoz és a töltőhöz, te pedig töltés közben nyugodtan eltávolodhatsz az elektromos autódtól.

Combo 2-es csatlakozó és CHAdeMO csatlakozó: maximális töltési kapacitás

Lena számára az utazási idő a családdal töltött időt jelenti. Ezt azonnal megértettük, amikor a fitneszrajongó, kétgyerekes anyával találkoztunk. A közös autózásokat a lányával arra használja, hogy mindenféle témát megvitassanak: "Nagyon kellemes közben, hogy az autó olyan halk" - mondja Lena. És a töltési idővel kapcsolatban is határozott véleménye van: Az e-Golfját vagy az otthoni garázsban, vagy a munkahelyén tölti fel. Pont, mint a táncnál: az ember gyorsan ráérez a (töltési) ritmusra.

Összegzés

Röviden: az útközben elérhető különféle töltési lehetőségekhez valójában egyetlen kábelre van szükséged, mégpedig Mode 3 töltőkábelre, amely az oszlop felőli végén 2-es típusú, a jármű felőli végén 2-es vagy 1-es típusú csatlakozóval van felszerelve. Ha pedig letérsz a mindennapos útvonaladról, vagy mégis hosszabb ideig vagy úton bist -az elektromos autóddal, a navigációs rendszer megmutatja neked a legközelebbi töltőoszlopokat. A  "Chargemap" -hez vagy a  "Plugsurfing" -hez hasonló térképeken még csatlakozótípusok szerint is szűrheted a találatokat. Így soha nem fogy ki az áram az autódból.

Hoppá!
Úgy tűnik, hogy böngészője nem naprakész. Talán webhelyünk nem működik optimálisan. A legtöbb böngésző (de az MS Internet Explorer 11 vagy annál régebbi nem) továbbra is jól működik.

Javasoljuk, hogy frissítse a böngészőt!
A legújabb verzió biztosítja a jó élményt bárhol az interneten.

Köszönjük látogatását és jó szórakozást,
Az Ön Volkswagen csapata