Menü
Zárja be a menüt
Bezárás

Így működik Nyaralás elektromos autóval

Így működik Nyaralás elektromos autóval

Iskolába vinni a gyerekeket, bevásárolni, a munkahely és az otthonod között ingázni: a mindennapokban gond nélkül használod elektromos járművedet. De még a legnagyobb elektromobilitás-rajongók is tartanak attól, hogy elektromos autóval induljanak nyaralni. Aggodalmuk jelentős részben megalapozatlan. A következő hasznos tippekkel a hosszabb utakon is lazíthatsz - anélkül, hogy útközben lemerülne az akkumulátor.

Ezeket itt találod:

  • Milyen alkalmazások segítenek az utazástervezésben?
  • Mely országokban a legsűrűbb a töltőállomások hálózata?
  • Mire kell számítanod a töltőállomásokon fizetésnél?
  • Milyen típusú csatlakozó a legmegfelelőbb az utazáshoz?

1. Megfelelő tervezés

Az elektromos autóval tervezett nyaralás egy kicsivel több tervezést igényel, mint a hagyományos, motorizált járművekkel. A legfontosabb a jármű hatótávolsága és a töltőállomások hálózata - a töltőállomások helyének ismerete elengedhetetlen. Ilyen szolgáltatást különböző alkalmazások is biztosítanak, pl. a "Chargemap".

2. Inkább északra, mint délre

Minél északabbra utazol elektromos járműveddel, annál sűrűbb a töltőállomások hálózata. Európai összehasonlításban Norvégia és Hollandia jár az élen. Mindkét ország célul tűzte ki, hogy két töltőállomás között 120 km-nél nem lehet nagyobb a távolság. A 200 új töltőállomásnak köszönhetően Svájcban tavaly óta az 1600 km hosszú "Grand Tour of Switzerland" túraútvonal elektromos autóval teljes hosszában bejárható. De Németországon, Franciaországon és Ausztrián keresztül is gond nélkül autózhatsz elektromosan. A déli országokban, mint Olaszország vagy Spanyolország, még nem ilyen rózsás a helyzet.

3. Tájékozódj időben

Annak érdekében, hogy ne csak a következő töltőállomáshoz vezető utat találd meg, hanem elektromos járművedet az előtte álló szakaszra fel is tankold, egy fizetési kártyára van szükséged. A szolgáltatótól függ, hogy ez milyen kártya. Részben előzetes regisztrációra van szükség. A legjobb, ha időben tájékozódsz arról, hogy: Milyen kártya milyen úton érvényes? Melyik állomásokat használhatod gond nélkül? Ezeket az információkat legbiztosabban az adott ország turista információinak honlapján találod. Az esetek többségében nem probléma az éjszakai töltés a hotel előtt, kempinghelyen, jachtkikötőben vagy egy üzlet rakodóterületén. Nagyon fontos: Vigyél magaddal különböző csatlakozókat, hogy a lehető legtöbb töltőállomást tudd használni!

4. Töltés miatti megállások beiktatása

Útközben az a legkényelmesebb, ha a gyorstöltő állomásokat használod. Ilyenkor csak egy kényelmes szünetre kell megállnod, amíg eszel valamit vagy megnézhetsz egy nevezetességet, mielőtt teljesen feltöltött akkumulátorral tovább indulsz. Gyorstöltő állomások azonban nincsenek mindenhol. Az átlagos töltési idő jelentősen hosszabb a köztéri váltóáramú töltőállomásokon. Célszerű tehát a töltés miatti megállókat beiktatni a napi programba és ezt az időt kihasználni.

5. Az út a cél

Megéri a betervezett töltőállomást nemcsak a kapacitása és a csatlakozó típusa alapján kiválasztani, hanem azt is figyelembe venni, hogy milyen ott a környezet. Ez pedig manapság a "TripAdvisor" és hasonló alkalmazásoknak köszönhetően egyszerűbb, mint valaha. Így olyan helyeket fedezhetsz fel, amik mellett amúgy elrohannál. Fotó-hotspot? Egy kellemes étterem? Érdekes történelmi település? Elektromos járművel már az utazás is a nyaralás részévé válik.

Hoppá!
Úgy tűnik, hogy böngészője nem naprakész. Talán webhelyünk nem működik optimálisan. A legtöbb böngésző (de az MS Internet Explorer 11 vagy annál régebbi nem) továbbra is jól működik.

Javasoljuk, hogy frissítse a böngészőt!
A legújabb verzió biztosítja a jó élményt bárhol az interneten.

Köszönjük látogatását és jó szórakozást,
Az Ön Volkswagen csapata