Menü
Zárja be a menüt
Bezárás

Áram határok nélkül.

Áram határok nélkül.

Szöveg: Phillip Bittner

Fényképek:David Fischer

A Volkswagen mindig keresi az olyan ötleteket és koncepciókat, amelyek a mobilitást még kényelmesebbé és praktikusabbá teszik. Ezért érdekelt a vállalatcsoport a Hubject hightech start-up cégben is. A berlini vállalat intercharge hálózatának köszönhetően a töltőoszlopok megtalálása és a saját elektromos jármű feltöltése gyerekjáték.

A Hubject nevű berlini vállalat intercharge hálózatával álomszerűen egyszerű az elektromos járművek töltése és a teljes lefedettség miatt lehetséges is. A varázsszó az eRoaming. A mobiltelefonokhoz hasonlóan a különböző szolgáltatók az intercharge-rendszernek köszönhetően az ügyfelek számára az egész világon használhatók. A partnerek töltőoszlopai úgy működnek, mint egy óriási töltőhálózat, ami különösen kényelmessé teszi az elektromos járművek töltését. Ezáltal eltűnnek az ország- és rendszerhatárok.

Ennek pedig az elektromos járművek vezetőire nézve számos előnye van. A 2012-ben alapított vállalat, amelynek a Volkswagen-csoport is a részese, a különböző áramszolgáltatók kavalkádjából megalkotta a teljes lefedettséget eredményező töltéshez szükséges infrastruktúrát. Amennyiben egy bizonyos szolgáltató, ebben az esetben a Volkswagen Charge & Fuel Card, ennek a hálózatnak a partnere, úgy hozzáférhetünk a teljes hálózathoz valamilyen eszköz - alkalmazás vagy kártya - segítségével. A fizetés a korábbiakhoz hasonlóan kényelmesen, a saját szolgáltató számlájának kiegyenlítésekor történik, nem számít, hogy melyik hálózatból jutott áramhoz az akkumulátor.

A Hubject az intercharge direct. nevű közvetlen fizetési rendszert biztosítja az összes olyan elektromos jármű-tulajdonosnak, aki nem rendelkezik vontatási áramra vonatkozó szerződéssel és többnyire privát csatlakozókat használ és csak ritkán veszi igénybe a közterületen lévő töltőállomásokat. QR-kód található azokon a töltőoszlopokon, amelyek ilyen szolgáltatást nyújtanak. Ez nem más, mint egy könnyedén felismerhető szimbólum, amelyet minden okostelefon további alkalmazás letöltése nélkül le tud olvasni. A kód leolvasásakor a telefonon megnyílik egy weboldal, amely tájékoztat bennünket a töltés költségeiről és ahol kiválaszthatjuk a töltési folyamat hosszát. Ezek után az ügyfél a töltési szolgáltatás díját online rendezi, mint a szokványos bankkártyás vagy online fizetések esetén.

A Hubject összegyűjti a legfontosabb információkat és ezeket a partner rendelkezésére bocsátja. Ezek földrajzi adatok, árak, az oszlopok teljesítménye, a rendelkezésre álló csatlakozó és természetesen az az információ, hogy szabad-e a töltőállomás. Ezen adatok alapján az áramszolgáltatók valós időben biztosíthatnak átfogó szerviz szolgáltatást ügyfeleiknek, amely a töltést mindennapi használatra alkalmassá teszi. Az elektromos járművek vezetői mindig gyorsan megtalálhatják az intercharge hálózat következő töltőállomását.

Mindenekelőtt a rövid szakaszokon, például a városokban jelent optimális mobilitási megoldást a teljesen elektromos meghajtás. De az e-Golffal a városon kívül sem gond az utazás, mert a WLTP szerinti kombinált hatótávolsága 200 km.

Az eRoaming segítségével az elektromos járművek töltése a lehető legegyszerűbbé válik vásárlók számára.

A töltési folyamat az intercharge hálózat töltőoszlopain a saját áramszolgáltató hozzáférési eszközével, pl. okostelefonnal is kényelmesen megkezdődhet. Az intercharge hálózat minden töltőoszlopát egy térképen rögzítjük. Minden állomásnál felsoroljuk az árat, az oszlop teljesítményét és a rendelkezésre álló csatlakozókat. És természetesen azt, hogy szabad-e a töltőállomás.

Hogyan működik a Hubject?.

1. eRoaming 
Az intercharge partnerek minden töltőoszlopa egységes töltési hálózatként működik.  

2. Feltöltés
Amennyiben egy intercharge-partner ügyfele más töltőállomásán szeretne tölteni, a rendszer pillanatokon belül továbbítja ezt a kérést és megvizsgálja a jogosultságot. Pozitív válasz esetén kinyílik a töltőállomás ajtaja és kezdődhet a töltés.

3. Fizetés 
Az elszámolás a korábbiakhoz hasonlóan kényelmesen, a saját szolgáltató számlájának kiegyenlítésekor történik, nem számít, hogy melyik hálózatból jutott áramhoz az akkumulátor.

4. Mehetünk tovább!

A Hubject alkalmazással az elektromos járművek tulajdonosai számos különböző szolgáltató töltőállomásait használhatják. A platform Európa-szerte 300 partnerrel működik együtt, 55.000 regisztrált töltőállomással rendelkezik és kényelmes hitelesítési- és elszámolási lehetőségeket biztosít. Ezáltal kiépült a töltéshez szükséges sűrű infrastrukturális hálózat.

De hogy jön létre egy ilyen hatalmas hálózat? A Hubject kifejlesztett egy olyan IT-nyelvezetet, amelynek segítségével a rendszerek kommunikálnak egymással. Ezt a nyelvet minden intercharge-partner rendszerének megtanítják. Fontos továbbá az üzleti- és szervizfolyamatok egységesítése, amelyet a Hubject ugyancsak megtesz. Így ügyfelünk számára megvan az a biztonságérzet, hogy ahol az intercharge logót látja, ott mindenhol ugyanazok a szabályok érvényesek. Ez mindenekelőtt az ügyfélszolgálatot könnyíti meg. A gyakorlatban technikailag a következőképpen néz ki: Amennyiben egy intercharge-partner ügyfele más töltőállomásán szeretne tölteni, a rendszer pillanatokon belül továbbítja ezt a kérést és megvizsgálja a jogosultságot. Pozitív válasz esetén kinyílik a töltőállomás ajtaja és kezdődhet a töltés.

Egy koncepció, ami nem csak az elektromos jármű vezetőjének előnyös. A töltőoszlop- és áramszolgáltatók is profitálnak az intercharge-ból. A potenciális ügyfelek száma nő és ezzel együtt a töltőállomások kihasználtsága is. A vállalatok számára ideális, hogy a hálózat az új intercharge-partnerek belépésével anélkül növekszik, hogy egyáltalán kapcsolatba lépnének egymással. Annak érdekében, hogy a hálózat gyorsabban növekedjen, a Hubject Európában majdnem minden töltőállomás gyártójával és minden szolgáltatóval keretszerződést kötött, így az új oszlopok kezdettől fogva Hubject-kompatibilisek lesznek.

Az intercharge-logóval ellátott töltőoszlopok egy hatalmas áramszolgáltató-hálózat részeként szolgáltatótól függetlenül igénybe vehetők.

A Hubject olyan hálózattal rendelkezik, amelyből mindenki profitál - az ügyfelek és az érintett vállalatok is.

Minden látható.

Az e-Golfban folyamatosan látható, mennyit lehet még vezetni. Kényelmesen feltölthető saját otthoni csatlakozóval, opcionális Wallbox készülékkel és a gyorstöltő-állomásokon.

Az a közel 400 partner, akik a töltéshez szükséges infrastruktúra hardvereit és szoftvereit alkalmazzák, összekapcsolódnak az intercharge által, és közülük mintegy 100 áramszolgáltató. Közben Németországban a közterületen elhelyezett töltők közel 80%-a az intercharge-hálózat része. Ez országosan kb. 8000 töltőállomást jelent. A 2013-as németországi bevezetést követően további európai országok és Japán is csatlakoztak. Világszerte már 70 000 közterületen található töltési lehetőség létezik, amelyek a Hubject-platform részei. Az USA és Kína következnek.

A Hubject itt is megtalálta a siker receptjét: a teljes nyitottságot. Az intercharge-nak mindenki a részese lehet, legyen akár kisebb vagy nagyobb szereplő. A piacon egyedülálló feloszthatóság jött létre. A Hubject olyan hálózattal rendelkezik, amelyből minden résztvevő vállalat profitál.

És ez segíti az elektromos járművek tulajdonosait. A koncepciónak és az általa kialakult infrastruktúrának köszönhetően az elektromos járművek elérték az egyéni és korlátlan mobilitás szabadságát.

A jövő technológiái
a Volkswagentől

2017-ben megjelent a piacon az e-Golf második technológiai generációja. WLTP szerinti hatótávolsága 200 km. Ezáltal a helyi károsanyag-kibocsátás nélküli jármű megfelelő választás Németországban a munka miatt ingázók nagy részének. Sokan közülük statisztikailag kevesebb mint 50 km-t tesznek meg.1

Azoknak az elektromos járműtulajdonosoknak, akik nem rendelkeznek vontatási áramra vonatkozó szerződéssel és csak ritkán töltenek közterületen található állomáson, létezik alternatíva: A Hubject biztosítja az intercharge direct szolgáltatást is. A honlapon kényelmesen bankkártyával vagy online fizetéssel kiegyenlíthetjük a felmerülő költségeket.

További lehetőségek

Hoppá!
Úgy tűnik, hogy böngészője nem naprakész. Talán webhelyünk nem működik optimálisan. A legtöbb böngésző (de az MS Internet Explorer 11 vagy annál régebbi nem) továbbra is jól működik.

Javasoljuk, hogy frissítse a böngészőt!
A legújabb verzió biztosítja a jó élményt bárhol az interneten.

Köszönjük látogatását és jó szórakozást,
Az Ön Volkswagen csapata