Menü
Zárja be a menüt
Bezárás

A digitális művészet építése. A JELEN VÍZIÓI: Via Grafik

A digitális művészet építése. A JELEN VÍZIÓI: Via Grafik

Lorem ipsum vix at error vocibus, sit at autem liber? Qui eu odio moderatius, populo pericula ex his. Mea hinc decore tempor ei, postulant honestatis eum ut. Eos te assum elaboraret, in ius fastidii officiis electram.

"Vizuális eredmény jön létre, de fizikailag nincs semmiféle ellenállás" - mondja Leo. Grafikus és a Via Grafik tervező kollektíva és dizájniroda tagja, aki korábban graffitiművészként tevékenykedett. Először foglalkozik virtuális valósággal és kipróbált nekünk egy 3D-szoftvert, amellyel a virtuális térben lehet festeni és rajzolni. A végeredmény egy háromdimenziós digitális műalkotás, amelyet az I.D. (sorozathoz hasonló tanulmány) köré alkotott.

Kócos haj, finoman tagolt arcvonások és rejtett mosoly - az ember nem is gondolja, hogy Leo valaha a graffitik világában alkotott. Pedig így van. Ahogy meséli, az egész az iskolaudvaron kezdődött: "Ez egy szubkultúra volt - gördeszkáztunk és a barátok elkezdték felírni a nevüket a falakra, és megpróbáltuk lemásolni, utánozni." Festékszóróval a kezében tanult meg bízni az intuíciójában és kézmozdulataiban, és azt, hogy ezek vizuálisan erőteljes eredményt hozhatnak létre.

Lejátszás

Stílusa változik, fejlődik, és különféle műfajok befolyásolják. "Azt szeretném, hogy munkáim első pillantásra hatást váltsanak ki. Nagyot kell szólnia!" A digitális alkotás, amelyet nálunk a stúdióban készített, az I.D.-t (sorozathoz hasonló tanulmányt) szokatlan környezetbe helyezi. De Leo azt is szeretné, hogy az emberek maradjanak, hosszú távon érdeklődjenek és a részleteket is nézzék. A 3D-s kontrollerek a VR-szemüveggel multifunkciós ecsetként működnek, használatukat gyorsan megtanulta és lenyűgözi intuitív kezelésük. "Csak rányomok és máris kapok egy vizuális hatást" - mondja Leo, ráadásul így gyorsan és félelem nélkül lehet dolgozni, mert bármelyik lépést visszavonhatja. "Mindig arra reagálok, ami már ott van, így minden lépésről lépésre készül el. Nincs konkrét elképzelésem arról, hogyan fog később kinézni." Úgy tűnik, a virtuális valóság lett az aktuális iskolaudvara.

Analóg dolgok átalakítása digitális művészetté.

Leo még úgy sem tud pontosan nevet adni ennek az egésznek, hogy biztonsággal tud bánni a VR-szemüveggel és kontrollerekkel. Mit is csinál tulajdonképpen? Festés nem lehet, mert 3D-s. Az alkotás túl nagyzolósan hangzik. Ezért végül építésnek nevezi el. Az volt a benyomásunk, hogy Leo elég jól érzi magát az új iskolaudvarán. A szoftver intuitív koncepciója lehetővé teszi számára, hogy bevonja és kibontakoztassa graffitis tapasztalatát. Lenyűgöző, milyen gyorsan képes elsajátítani a technológiát. "Az ember megsejti a potenciált, ami ebben a dologban rejlik" - mondja. Egy okos technológiával ellátott, hasonlóan intuitív interakciót könnyen el tudna képzeni az autóban is. "A gombok százai és a rejtett funkciók idegesítőek" - vélekedik Leo.

Új lehetőségek elsajátítása játékosan

Ehelyett például a hangvezérlés és az átlátható, magától értetődő dizájn egyszerűvé tehetné a kezelést. Mert a készülékek játékosan és gyorsan elsajátítható kezelése egészen lebilincselő lehet - ahogy az Leo példáján is látható. Egy pillanat alatt óriási formákat létrehozni a térben nyilvánvalóan szórakoztató és csodálatosan is néz ki. Leo bólint: "Igen, úgy érzi az ember, hogy elég nagy hatalommal bír a térre vonatkozóan." Pár perc múlva megkéri a csapatot, hogy hozzanak egy létrát. A szoftver kipróbálása mégis megalománná tette: A karja már nem elég hosszú a háromdimenziós, digitális műalkotásához.

Intuitív szoftver.

"Mindig arra reagálok, ami már ott van, így minden lépésről lépésre készül el. Nincs konkrét elképzelésem arról, hogyan fog később kinézni."

Leo "BOE" Volland eredetileg Heilbronnból származik, már sok éve Berlinben él, és a 90-es évek végétől a graffiti és az utcai művészet állandó képviselője. Barátaival együtt alapította a Via Grafik nevű művészeti és dizájnkollektívát. Leo munkájának kísérleti jellege, az installációktól a színek szokatlan használatáig ahhoz vezetett, hogy a régió határain túl is ismertségnek örvend, és művészete nemcsak az utcán, hanem galériákban és kiállításokon is életre kelhet. @via_grafik

Hoppá!
Úgy tűnik, hogy böngészője nem naprakész. Talán webhelyünk nem működik optimálisan. A legtöbb böngésző (de az MS Internet Explorer 11 vagy annál régebbi nem) továbbra is jól működik.

Javasoljuk, hogy frissítse a böngészőt!
A legújabb verzió biztosítja a jó élményt bárhol az interneten.

Köszönjük látogatását és jó szórakozást,
Az Ön Volkswagen csapata