Menü
Zárja be a menüt
Bezárás

Milyen messzire autózhatok?

ID.-családunk tagjai az elektromos járművek új generációját képviselik, amelyekkel nagyobb távolságok is megtehetők egy akkumulátortöltéssel. A különböző méretű akkumulátorok, a nagyteljesítményű infrastrukturális megoldások és az intelligens szolgáltatások vonzó választékával Ön a jövőben kompromisszumok nélkül használhatja ki az elektromos mobilitás minden előnyét – függetlenül attól, hogy kis, közepes vagy nagy távolságokon közlekedik.

WLTP-hatótáv kontra gyakorlati ügyfél-hatótáv

2018 szeptembere óta a WLTP-eljárás alapján kell megadni minden elektromos autó szabvány szerinti hatótávját. A WLTP - azaz a Személygépkocsik és Könnyű Haszonjárművek Világszerte Összehangolt Teszteljárása (Worldwide Harmonised Light-Duty Vehicles Test Procedure; WLTP) - olyan világszerte egységesített és minden gyártó számára kötelező vizsgálati eljárás, amely a különböző elektromos gépkocsik összehasonlítására kínál lehetőséget. Itt a kombinált értéket (város, országút és autópálya) célszerű tekintetbe venni. 

Mivel a WLTP-hatótáv esetében a különböző alciklusokból (város, ország, autópálya) adódó és a kiegészítő fogyasztók - például légkondicionálás vagy fűtés - nélküli átlagos értékről van szó, a mindennapos használat során adódó hatótáv eltérhet a szabvány szerinti értéktől.

A Volkswagen ezért egy úgynevezett "gyakorlati ügyfél-hatótávot"2) is megad, amely az a hatótáv-tartomány, amelyet az ID.3-vezetők várhatóan legalább 80 százaléka valóban el is érhet a mindennapok során - az akkumulátor utántöltése nélkül.

Városi forgalomban ezzel szemben a különösen gazdaságos elektromos motornak és az araszoló (Stop & Go) forgalombeli magas energia-visszatáplálási (rekuperációs) aránynak köszönhetően akár a maximális WLTP-értéket meghaladó gyakorlati ügyfél-hatótávok is elérhetők.

A hatótávot befolyásoló tényezők

Milyen tényezők befolyásolják a gyakorlati ügyfél-hatótávot?

Számos tényező befolyásolja az Ön elektromos autójának hatótávját, például a vezetési stílus - autópályán vagy városi forgalom -, a fűtés vagy épp a légkondicionálás.

Lehetőség nyílik azonban már töltés közben előzetesen beállítani az elektromos jármű utasterének kívánt hőmérsékletét, télen előmelegítve, nyáron pedig igény szerint lehűtve a belteret. Ekkor a fűtéshez vagy légkondicionáláshoz szükséges energia az elektromos hálózatból és nem a hajtásrendszer akkumulátorából érkezik.

Ön is szeretne átállni elektromos mobilitásra? EV Check alkalmazásunk segítségével most letesztelheti, melyik akkumulátorméret felel meg a legjobban az Ön mindennapos közlekedésének.

Rövid utakra ideális

Ha munkája során - mint egy átlagos ingázó - nagyjából 50 kilométert tesz meg elektromos járművével, vagy reggelente iskolába viszi gyerekeit, majd az irodába, délután pedig bevásárolni indul vele, bőségesen elegendő Önnek a 45 kilowattórás akkumulátorával 230-330 kilométer1) gyakorlati ügyfél-hatótávot kínáló ID.3. Hetente csupán egyszer vagy kétszer kell feltöltenie, amit egyszerűen éjszaka a hálózati elektromos csatlakozóról vagy még gyorsabban, az ID.Charger3) falitöltő (wallbox) segítségével is megtehet.

Reggel azután "tele energiával" ülhet elektromos autója volánja mögé és indíthatja napját. Ideális esetben a Volkswagen Naturstrom® formájában vagy az Ön napelem-rendszere tárolójából állhat rendelkezésre a töltéshez az elektromos áram.

A rövid távokon közlekedők kényelmesen otthon vagy munkahelyükön végezhetik el a töltést.

Ha megfelelő töltőinfrastruktúrával rendelkező parkolóban munkahelyén is lehetőség nyílik az elektromos járművek töltésére, ez is kiváló alternatíva - így még hatékonyabban használhatja ki munkaidejét.

Megbízhatóan közepes távokon

Ha munkája révén naponta mintegy 200 kilométert autózik vagy hosszabb magántúrákra indulna - legyen szó a családja vagy barátai meglátogatásáról, kedvelt városai felkereséséről, esetleg rövid tengerparti vagy hegyi kirándulásokról vakációja során - 300-420 kilométer1) gyakorlati ügyfél-hatótávjával az 58 kWh energiatároló képességű akkumulátorral szerelt ID.3 az ideális megoldás. Ezután csupán 2-3 naponta kell éjszaka feltöltenie vagy utazás közben az autópálya mentén legfeljebb egyszer 20-30 percre egy új IONITY-állomásra csatlakoztatnia autóját.

A közepes távokon közlekedők a We Charge szolgáltatás segítségével kereshetnek útközben szabad töltőállomásokat.

 

Számos közepes távolságban fekvő úticélját akár töltés nélkül vagy csupán egy-egy rövid utántöltéssel elérheti. Szabad töltőállomást a Volkswagen új töltőszolgáltatása, a We Charge igénybevételével találhat gyorsan és egyszerűen. Egyáltalán nem szükséges tehát változtatnia utazási szokásain, elvégre most is minden bizonnyal szívesen tart időnként egy kis szünetet.

Hosszú utazások során is meggyőző

Amennyiben - akár munkája során, akár privát - hosszabb utakra is indulna, akkor a 77 kWh kapacitású akkumulátort és 390-550 kilométer1) gyakorlati ügyfél-hatótávot kínáló ID.3 az optimális megoldás az Ön számára.

Tudta, hogy egy nagyjából 800-1000 kilométeres út során csak két-három alkalommal kell feltöltenie elektromos autóját? Ez azt jelenti, hogy nagyobb távolságokat is nyugodtan megtehet, közben pedig ugye semmi kifogása egy kis mozgás, egy kiadós harapnivaló vagy egy forró kávé ellen?

Ez idő alatt vegye igénybe az IONITY gyorstöltőállomásokat, azon új nagyteljesítményű töltőhálózat részeként, amelyet a Volkswagen autóipari partnereivel közösen alapított és amely 2020-ig a tervek szerint mintegy 400 gyorstöltőállomást létesít és üzemeltet Európa-szerte. Ezeken kényelmesen, a We Charge szolgáltatás segítségével a We Connect ID. alkalmazással4) fizetheti ki töltését.

Széleskörű lefedettség, magasfokú rugalmasság

Máris elektromos autóval jár vagy vásárolni szeretne egyet? Kiváló. Most már tudja, hogy nagyobb hatótávok állnak rendelkezésére, mint gondolta volna.

Rövid vagy hosszú utakra, a mindennapokban vagy nyaraláskor - testre szabott ID.-modelljeinkkel, illetve hozzájuk tökéletesen illeszkedő infrastruktúra-megoldásainkkal és mobilitási szolgáltatásainkkal máris ugyanolyan rugalmasan közlekedhet, mint a benzin- vagy dízelüzemű gépkocsikkal.

Az áram visz tovább.

ID. családunk az elektromos járművek új generációját jelenti, amelyekkel nagyobb távolság megtétele is lehetséges akár egy töltéssel. Ezáltal az elektromobilitás egyre több ember számára válik vonzóvá: akár a hétköznapi ingázóknak, a kirándulóknak vagy a távolsági vezetőknek. És az új gyorstöltő állomásokkal ez már gyorsabban megy, mint gondolnád.

Ha az elektromobilitásra gondolunk, magától értetődő a hatótávolsághoz kapcsolódó kérdés. Milyen messzire jutok egy töltéssel? Hogyan tervezzem meg a hosszabb utamat? Hol tölthetem a járművemet és ez mennyi ideig tart? Az elektromobilitásra váltással elektromos autódat egyszerűen, egy kis pihenővel feltöltheted a töltőállomáson. És van még egy jóhírünk számodra: 2020-ban bemutatjuk az új, modulrendszerű elektromos hajtáskoncepción (MEB) alapuló elektromos járműveinket. Az ID. család modelljeivel a hatótávolság kb. 300-549 km az új WLTP-szabványnak megfelelően - ez függ az akkumulátor méretétől és az adott jármű felépítésétől.1 A WLTP a Könnyű Gépjárművek Világszerte Összehangolt Teszteljárását (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) jelenti, amely egy új, világszerte egységes teszteljárás a mindennapi menettulajdonságok vizsgálatára.

A mindennapi ingázók

A gyerekeket gyorsan elvinni az iskolába, aztán irány az iroda.

Naponta többször teszel meg rövidebb utat? Reggelente elviszed a gyerekeket az iskolába, aztán bemész az irodába és délután elintézed a bevásárlást. Ha az elektromos járműveddel átlagos ingázónak számítasz és kb. 50 km-t teszel meg egy nap, akkor az akkumulátor méretétől függően elég egyszer vagy kétszer töltened az autót hetente. És ez jó esetben mindig éjjel történik otthon, opcionális Wallbox segítségével. Így reggelente beülsz a teljesen feltöltött elektromos járművedbe és a napot tele energiával kezded. A töltőállomások infrastruktúrája nyilvános helyeken, pl. üzletek parkolóiban, egyre jobban kiépül. Az a legjobb, ha munkáltató lehetőséget biztosít munkavállalóinak, hogy feltöltsék járműveiket. Így hatékonyan használhatod ki a használaton kívüli időt és a mindennapokban, normál ingázási távolságokkal számolva csak heti 1-2 alkalommal kell töltened a járművet.

Hétvégi túrázók és kirándulók

Kétnapos rokonlátogatás vagy egy rövidebb kirándulás.

Évente néhány alkalommal biztosan megteszel hosszabb utakat is elektromos járműveddel. Azért, hogy meglátogasd szüleidet és barátaidat, hogy megnézz egy másik várost, vagy hogy húsvétkor vagy az őszi szünetben elutazz a tengerhez vagy a hegyekbe. Az ID.3 modellel akár 549 km-es hatótávolság is elérhető autópályákon, nagyobb akkumulátor esetén.2 Közepes távolságra lévő úticélok, pl. kiruccanás a tavaszi szünetben, töltés nélkül vagy egy kávészünetnyi ideig tartó rövidebb töltéssel is elérhetőek. Az ilyen kirándulásokra tehát egyáltalán nem kell megváltoztatnod utazási szokásaidat, mert egy vagy több pihenőt biztosan tartasz.

A nyaralók

Hosszabb utakon pihenőt tartani és tölteni.

Tudtad, hogy az elektromos járművet kb. 1000 km-es, hosszabb út megtételekor csak három, maximum négy alkalommal kell töltened? Így kiválóan alkalmas hosszabb távolságok megtételére. És őszintén - a lábak megmozgatása, finom harapnivaló vagy egy forró kávé ellen senkinek nem lehet kifogása.

Nagy hatótávolság. Nagy rugalmasság.

Mikor gondolkodsz el az e-mobilitásról?

Már elektromos járművet vezetsz vagy azt mérlegeled, hogy beszerzel egyet? Nagyon jó. Mert már tudod, hogy az elektromos járművek hatótávolsága nagyobb, mint gondoltad. Mindegy, hogy rövidebb vagy hosszabb utakon, hétköznap vagy nyaralás alkalmával - rögtön ugyanolyan rugalmas vagy, mint egy benzines vagy egy dízel modellel. Kifejezetten praktikus, hogy navigációs eszközödnek köszönhetően útközben mindig gyorsan és kényelmesen találhatod meg a következő töltőállomást. Leginkább azért, mert a nyilvános töltőállomások száma egyre növekszik.

Hoppá!
Úgy tűnik, hogy böngészője nem naprakész. Talán webhelyünk nem működik optimálisan. A legtöbb böngésző (de az MS Internet Explorer 11 vagy annál régebbi nem) továbbra is jól működik.

Javasoljuk, hogy frissítse a böngészőt!
A legújabb verzió biztosítja a jó élményt bárhol az interneten.

Köszönjük látogatását és jó szórakozást,
Az Ön Volkswagen csapata