Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

Tippek az üzemanyag megtakarításhoz

Hat tipp az üzemanyag megtakarításhoz

Az utolsó másfél évben Európában mintegy 15%-kal emelkedtek az üzemanyagárak. Ez az átlagos vezetők számára, akik évente kb. 15.000 km-t tesznek meg, 150 euróval növeli az üzemanyagszámlát.

A következő hat aranyszabály betartásával jelentős mennyiségű üzemanyag takarítható meg:

  • A motort csak azután indítsa be, hogy bekötötte magát, beállította az ülést és a külső tükröt és a CD lejátszóba betette a kedvenc CD lemezét. Ne melegítse a motort. Gondoljon arra, hogy a klímaberendezés is energiát igényel.
  • Az üzemanyag megtakarítás legegyszerűbb módját a következő magasabb fokozatba való gyors felkapcsolás jelenti. 50 km/h sebességnél egy középkategóriás autó motorja a második fokozatban kétszer annyi üzemanyagot igényel, mint a negyedik fokozatban, és háromszor annyit, mint az ötödik fokozatban. A korszerű motorok nagyon alacsony fordulatszámon, percenként akár 1.500 fordulat alatt is üzemeltethetők.
  • A lehető legmagasabb fokozatban és kiegyensúlyozott vezetési stílusban való vezetés jelentősen csökkenti az üzemanyag-fogyasztást. A hirtelen gyorsítások és a gyakori fékezések jelentősen növelhetik a fogyasztást.
  • Az egész évre a tetőre szerelt tetőcsomagtartó már kevesebb kilométer megtétele mellett is akár 100 euróval növelheti éves szinten az üzemanyagköltségeket. A kerékpártartó vagy a tetőbox 40%-kal növelheti a fogyasztást.
  • Az autó rendszeres karbantartása is hozzájárulhat a hatékony üzemanyag-fogyasztáshoz.
  • A gumiabroncsok levegőnyomását pontosan be kell állítani. A túl alacsony nyomás növeli a gördülési ellenállást, ezáltal az üzemanyag-fogyasztást, és az abroncsok rendellenes kopását idézheti elő. Tipp: az üzemeltetési útmutatóban megadott értéknél 0,2 bar-ral nagyobb gumiabroncs nyomás anélkül csökkenti a gördülési ellenállást, hogy rontaná az abroncsok futásteljesítményét vagy az autó menetteljesítményét.