Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

A Volkswagen AG felügyelőbizottsága elnökségének nyilatkozata

25.09.2019

Szeptember 24-i, azonnali hatállyal összehívott ülését követően a Volkswagen AG felügyelőbizottságának elnöksége az alábbi nyilatkozatot tette:

"A Braunschweigi Államügyészség a mai napon bejelentette, hogy állítólagos piacbefolyásolás gyanújával vádat emelt Prof. Martin Winterkorn, a Volkswagen AG igazgatótanácsának korábbi elnöke, valamint Hans Dieter Pötsch, a felügyelőbizottság elnöke és Dr. Herbert Diess, az igazgatótanács elnöke ellen. A vádakat ezután független bíróság tárgyalja.

A döntést megelőzően a Volkswagen szorosan együttműködött az államügyészséggel. A felügyelőbizottság is intenzíven közreműködött az államügyészség nyomozati tevékenységében, akiknek tisztelettel fogadja munkáját. Ugyanakkor a 2015 ősze óta folytatott, széleskörű és független saját vizsgálata alapján az elnökség ma, jelenlegi ismeretei szerint sem véli felfedezni a tőkepiac tájékoztatásának szándékos elmulasztását. Az ártatlanság általános vélelme mellett egyebek mellett a következő konkrét szempontok is a piacbefolyásolás gyanúja ellen szólnak:

-              A Volkswagen részvényeinek a 2015. szeptember 18-i úgynevezett 'Notice of Violation' megjelenését követő jelentős árfolyamvesztesége arra vezethető vissza, hogy az amerikai egyesült államokbeli hatóságok a Volkswagennel folyamatban lévő megbeszélések közepette, teljes mértékben váratlanul hozták nyilvánosságra vádjaikat.

-              A Volkswagen AG igazgatótanácsa nem láthatta előre e váltást az amerikai egyesült államokbeli hatóságok tevékenységében.

-              Az igazgatótanács e tekintetben az amerikai egyesült államokbeli nagynevű Kirkland & Ellis iroda jogtanácsaira támaszkodott. A Kirkland & Ellis tanácsai alapján egészen a 'Notice of Violation' megjelenéséig joggal volt vélelmezhető, hogy - az addigi gyakorlatnak megfelelően - először megszületik az egyesült államokbeli hatóságokkal közös egyetértésen alapuló megoldás, amit azután közös állásfoglalás formájában mutatnak be a nyilvánosság előtt.

Ennek megfelelően az elnökség álláspontja a rendelkezésre álló ismeretek birtokában az, hogy a Volkswagen AG igazgatótanácsa a 'Notice of Violation' megjelenését megelőzően nem rendelkezett olyan elegendően konkrét támpontokkal, amelyek a tőkepiac azonnali tájékoztatását tették volna szükségessé. 

Mindezek alapján a továbbiakban is szükséges a felügyelőbizottság elnökével és az igazgatótanács elnökével folytatott sikeres együttműködés.

A felügyelőbizottság szeptember 25-én rendkívüli ülést tart."