Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

Minden gramm számít – Ultrakönnyű elektromos versenyautóval készül a Volkswagen a Pikes Peakre

29.05.2018

Minden a szimulációval kezdődött. "Már az I.D. R Pikes Peak összeszerelése előtt folytattunk teszteket, hogy vizsgáljuk az autó lehetséges beállításait"- mondta Willy Rampf, a projekt technikai tanácsadója, a Sauber Formula 1-es csapat egykori technikai igazgatója.  "Nyilvánvaló volt, hogy nincs időnk több prototípust építeni, és tesztelni ezeket, az első autónak kellett jól sikerülnie."

A tesztek arra koncentráltak, hogy megtalálják az arany középutat teljesítmény és tömeg között. Ez a két tényező egy hagyományos belső égésű motoros versenyautóban is függ egymástól, de egy olyan elektromos versenyautóban, mint az I.D. R Pikes Peak még nagyobb hangsúlyt kell fektetni erre a területre. A szabály egyszerű: minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb akkumulátor kell az autóba. Azonban szinte minden egyes gramm olyan, mint a nemkívánatos nehezék, főleg egy hegyi versenyben.

A Pikes Peaken a versenyzőknek 1400 méteres szintkülönbséggel kell megbirkózniuk, 2682 méterről indulnak, a cél pedig 4302 méterrel van a tengerszint felett. Romain Dumas-nak az I.D. R Pikes Peak volánja mögött rengeteg hajtűkanyarral kell szembenéznie, ilyen helyzetben pedig kifejezetten hátrány, ha egy nehéz autóval kell begyorsítani, vagy hirtelen fékezni egy kanyarban.

Azért, hogy ezt elkerüljék, a Volkswagen Motorsport mérnökei a következő stratégiát követik: az I.D R Pikes Peaknek olyan könnyűnek kell lennie, amennyire csak lehetséges, de meg kell őriznie nagy teljesítményét is. A mérnököknek nem kell visszafogniuk magukat, az I.D. R Pikes Peak kategóriájában ugyanis szinte korlátlan szabadságot kapnak az autók készítői.

Megkapni a lehetőséget arra, hogy felépítsen egy versenyautót teljesen az alapjaitól - ez minden mérnök álma. "Különleges feladat elkészíteni egy versenyautót erre a 20 kilométeres hegyi futamra. Jóformán nincs határa az innovációnak, a mérnököknek szabad kezük van" - mondta François-Xavier Demaison, a Volkswagen Motorsport technikai igazgatója.

"A szimulációknak nagy szerepe volt abban, hogy ilyen könnyű lett az autó" - magyarázza Willy Rampf. Például, az alváz alkatrészeit számítógép segítségével tervezték olyanra, hogy azok minden várt terhelést gond nélkül bírjanak anélkül, hogy túl nagyok, vagy túl nehezek lennének. Sőt, a fejlesztői csapat teljesen nélkülözni tudta az olyan különösen drága, versenyautókban gyakran használt anyagokat, mint például a titánium. "Az alváz, a felfüggesztés és a biztonsági elemek is szinte teljesen acélból és alumíniumból készültek" - mondta François-Xavier Demaison.

Amellett, hogy az autó 680 lóerős teljesítményt tud magáénak, nagyon könnyű is, sofőrrel együtt kevesebb, mint 1100 kilogrammot nyom. Ez sokkal könnyebb, mint a Pikes Peak történelmének eddigi rekorder elektromos versenyautói. A relatíve alacsony teljesítmény lehetővé teszi, hogy az I.D. R Pikes Peak akkumulátora olyan méretű legyen, hogy közvetlenül a sofőr mellé és mögé lehessen elhelyezni, ezzel biztosítva a tökéletes súlyeloszlást. Így az elektromos motor az első és hátsó tengelyekre is jól adja le az energiát, miközben a forgató nyomatékelosztás elektronikusan zajlik.

Az I.D. R Pikes Peak alváza és aerodinamikai elemei extrémkönnyű szénszál/kevlár kompozitból készültek. A tervezés fontos lépései közé tartozott ezeknek az elemeknek az átemelése a Pikes Peak versenyautóba az I.D. családból, a Volkswagen új, nagy hatótávú teljesen elektromos autócsaládjából. "A tervezés ezen szakaszában szorosan együttműködtünk a wolfsburgi Volkswagen kollégákkal" - emlékezik vissza Willy Rampf.

Az I.D. R Pikes Peak pilótafülkéje ultrakönnyű szénszálból készült héjszerkezeti felépítésben. A pilóta felszerelése is bizonyíték arra, hogy a mérnökök szinte mindent megtesznek az autó könnyebbé tételéért. Az egyik technológiai partner, az OMP meglehetősen könnyű anyagból készítette a sofőr tűzálló ruháját, az ülés párnázását és a biztonsági övet is. Még a szponzorok logóit is rányomtatták a versenyző ruhájára, hogy ne nehezítsék a ruhát a felvarrók.

Azonban egy esetben problémába ütközött a Volkswagen Motorsport csapata, ugyanis a Pikes Peak verseny szabályai szerint minden versenyzőnek viselnie kell az esemény körülbelül 40 cm²-es logóját a ruháján. Az volt a tervük, hogy ezt is nyomtatják majd. "Az ötletünket visszautasították. A szabályzat szerint rá kell varrni a logót a versenyző ruhájára. A cérna, amit használnak majd hozzá olyan nehéz lesz, mint az egész overall" - mondta Demaison.

Videó az autó fejlesztéséről:

https://youtu.be/oMlkrO-okUM