Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

A Volkswagen Csoport tovább szigorította környezetvédelmi célkitűzéseit: 2025-re 45 százalékkal kívánja csökkenteni környezetre gyakorolt hatását

04.10.2017

A Volkswagen Csoport az autóiparon belül vezető szerepre törekszik a fenntarthatóság tekintetében. "Régebben a Volkswagen vezető helyen volt a legtekintélyesebb fenntarthatósági mutatók tekintetében - és szándékunkban áll visszaszerezni ezt a pozíciót." - nyilatkozta Matthias Müller, a Volkswagen Csoport ügyvezetője a kétnapos csoportszintű környezetvédelmi konferencia megnyitóján (Group Environmental Conference - GEC) Wolfsburgban. "Alapvető küldetésünk, hogy Csoportként jelentősen hozzájáruljunk a klímaváltozás mérsékléséhez és a levegő minőségének javításához a városközpontokban."

Müller kifejtette, hogy ez nem csupán tiszta és hatékony járművek kérdése, hiszen a környezet védelme a teljes Csoport gyártási folyamata során kulcsfontosságú szerepet kell kapjon. "Éppen ezért határoztunk meg új, nagyratörő terveket a gyártást illetően: 2025-re további 20 százalékkal csökkentjük a Volkswagen Csoport környezetre gyakorolt hatását." - jelentette be Müller. "Ez 45 százalékkal kevesebb energia felhasználását és vízfogyasztást, hulladékot, illékony vegyületet és szén-dioxid kibocsátást jelent a 2010-es szinthez képest." Hangsúlyozta, hogy a Volkswagen Csoport holisztikus szemléletű, átfogó környezetvédelmi stratégiát követ: "Kiterjesztjük a környezeti fenntarthatóság fogalmát, hiszen nem csupán az számít, ami a kipufogón távozik. A mobilitási ciklus teljes folyamatát kell érintsük, az energia előállításától a nyersanyagokon keresztül egészen az újrahasznosítás kérdéséig."

Ezzel a megközelítéssel a Volkswagen Csoport követi a fenntarthatósági tanács javaslatait is. Ez a testület független nemzetközi szakemberekből áll, akik tanácsaikkal az igazgatótanácsot segítik a vállalat átalakítási folyamata során. A csoportszinten megrendezett környezetvédelmi konferencia egyik felszólalója Georg Kell, az ENSZ Globális Szerződésének (Global Commpact) alapító igazgatója és a Volkswagen egy évvel ezelőtt felállított fenntarthatósági tanácsának elnöke.

"Ügyfeleink és a társadalom fenntarthatóságra törekvő magatartást vár el tőlünk." - hangsúlyozta beszédében Matthias Müller, a Csoport ügyvezetője. Hozzátette, hogy az építő jellegű, kritikus párbeszéd fontos volt a Volkswagen Csoport számára a dízel krízis miatt elveszített bizalom visszaszerzése során. "Jó dolog, hogy a Volkswagen nyitottan és befogadóan kezeli a külsős szereplők nézőpontját. Különösen igaz ez a környezetvédelem és a fenntarthatóság területeire." - emelte ki Müller a környezetvédelmi konferencián. "Ezt egy évvel ezelőtt a Volkswagen fenntarthatósági tanácsának megalapításával sikerült intézményesítenünk is."

Üdvözlő beszédében Bernd Osterloh, a Volkswagen Csoport üzemi tanácsának elnöke kiemelte: "A Volkswagennek bizonyítania kell elkötelezettségének komolyságát, hogy visszaszerezze első helyét a fenntarthatósági listákon. 2015. augusztusában az élen álltunk. A kibocsátási botrány miatt - teljesen jogosan - elvesztettük ezt a vezető pozíciót. Közös célunk kell legyen a csúcsra való visszatérés. A Volkswagen Csoportnál dolgozó több száz környezetvédelmi szakértő munkája fontos lépés ebbe az irányba."

Rendszeres csoportszintű környezetvédelmi konferenciát már 1998. óta tartanak, ahol közel 400, a Csoportnál dolgozó környezetvédelmi szakember gyűlik össze, hogy stratégiákat alakítsanak ki, intézkedéseket és projekteket vitassanak meg, továbbá segítsék a vállalat fenntartható fejlődését. "A Volkswagen Csoport a teljes értékláncon keresztül tartja magát a fenntarthatóságra törekvő magatartáshoz illetve a megújuló energiákba történő befektetések által az energiarendszer átalakításában is aktívan részt vesz." - tette hozzá Stephan Krinke, a Volkswagen Csoport környezetvédelmi ügyekért felelős vezetője. "A konferencia jó alkalmat kínál arra, hogy felkészítsük a Csoportot ezeknek a nagyratörő környezetvédelmi célkitűzéseknek az elérésére." Számos környezetvédelmi projekt és kezdeményezés került bemutatásra a kétnapos konferencián, amelynek a wolfsburgi Mobile Life Campus adott otthont.