Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

MOIA – A mobilitási szolgáltatások vállalata a Volkswagen-csoporton belül

09.12.2016

•    Önálló társaság berlini székhellyel
•    A MOIA a kapcsolat az autó és a mobilitás új világa között
•    Testre szabott szállítási megoldások
•    2025-re vezető pozíció mobilitási szolgáltatóként

A londoni Tech Crunch Disrupt technológiai konferencia alkalmával december 5-én a Volkswagen-csoport hivatalosan is bemutatta új mobilitási szolgáltatási vállalatát. A MOIA az autógyártó a hosszú távon fenntartható mobilitás világszinten vezető szolgáltatóvá való átalakulásának következetes végrehajtását segíti. "A MOIA révén a mobilitás új formáit szeretnénk jobban megértetni, a jövőben még vonzóbbá tenni, illetve a mainál jóval átfogóbb módon és a legsokrétűbb igényekre is testreszabottan kínálni. Még ha a jövőben nem is rendelkezik majd mindenki saját autóval, a MOIA révén nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy mindenki - így vagy úgy - vállalatunk ügyfele lehessen" - jelentette ki Matthias Müller, a Volkswagen-csoport igazgatótanácsának elnöke.

Az autóipar rohamos átalakuláson megy keresztül. A hagyományos autós üzletággal párhuzamosan innovatív, digitális hálózatokban működő mobilitási szolgáltatások kínálnak dinamikus növekedési potenciált. A MOIA Európa legnagyobb autógyártója a vállalatcsoporton és márkákon átnyúlóan teremti meg jövőbeni sikerességének feltételeit a mobilitás világában. Sőt, 2025-re a Volkswagen-csoport már forgalma meghatározó részét kívánja ezen új üzletágában realizálni.

"A MOIA önálló vállalat a Volkswagen-csoporton belül, amely mobilitási szolgáltatásait önállóan vagy városokkal és a már meglévő közlekedési rendszerek partnereként fejleszti és értékesíti. Ezzel párhuzamosan a vállalatcsoport márkái továbbra is kínálják specifikus szolgáltatásaikat. Középtávon a mobilitási szolgáltatások világszinten is vezető vállalatává kívánunk fejlődni, s ennek érdekében a legjobb elméket és technológiai start-up cégeket szeretnénk megnyerni magunknak" - hangsúlyozta Ole Harms, a MOIA elnök-vezérigazgatója.

A Volkswagen-csoport új vállalata berlini székhellyel működik, ahol a kezdeti időszakban mintegy 50 fős csapat dolgozik, ám a tervek szerint e létszám 2017 végéig rohamosan nő majd. "Berlin metropolisza tökéletes helyszín egy olyan jövőorientált és innovatív vállalat számára, mint a MOIA, ugyanis itt megtalálhatók azon kreatív elmék és start-up cégek, akikre nagy szükségünk van új üzletágunk felépítéséhez. A MOIA révén igazolni szeretnénk, hogy a Szilícium-völgyön túl is elképzelhetők innovatív mobilitási megoldások" - magyarázta Ole Harms. A MOIA további fontos németországi helyszíne Hamburg. A Volkswagen-csoport már az idén ősszel három évre szóló stratégiai mobilitási partneri együttműködésben állapodott meg a Hanza-várossal, hogy a nagyvárosi mobilitást még környezetkímélőbb, biztonságosabb megbízhatóbb és gazdaságosabb módon alakítsa ki. Az ebből az együttműködésből származó ismeretek és tapasztalatok a MOIA jövőbeni európai projektjeiben is megjelennek. A MOIA mindezeken túl a Volkswagen-csoport részeként világszerte támaszkodhat a vállalatcsoport tizenkét márkájának termékeire és innovációs erejére, illetve infrastruktúrájára is.

A MOIA cégvezetésének tagjai Ole Harms (CEO), Dr. Frank Dilger (CFO) és Robert Henrich (COO), akik 2017. január 1-től kezdik meg munkájukat. Tanácsadó funkcióban egy testület is segíti a MOIA vezetőségét, amelynek élén Thomas Sedran, a Volkswagen AG konszernstratégiai igazgatója áll. "Az ügyféligényekkel együtt az autós üzleti modell is jelentősen változik. A világ nagyvárosi agglomerációiban mind erősebb az autótulajdonlástól a megosztott, illetve az igény szerinti mobilitás felé irányuló trend. A jövőre szóló "TOGETHER - Stratégia 2025" programja alapelemeiként ezért a Volkswagen-csoport új mobilitási és digitális szolgáltatásokat fejleszt, hogy e területen is világszinten vezetővé válhasson" - emelte ki Thomas Sedran.

Egyéni mobilitás mindenki számára - ez a MOIA feladata, mégpedig kényelmesen, gombnyomásra, megfizethető áron és akár saját autó birtoklása nélkül is. A legnagyobb lehetőséget első lépésben a mobiltelefonos alkalmazás segítségével kínált utazásszervezés (Ride Hailing) területe kínálja. A Gett vállalatban, az utazásszervezés e világszerte vezető közvetítőjében szerzett részesedése révén a Volkswagen-csoport máris jó úton halad az új mobilitási koncepció kialakítása felé. A Gett-alkalmazás felhasználói már ma is világszerte több mint száz városban rendelhetnek meg kényelmesen, egyszerű gombnyomásra utazásokat, illetve szállítási és logisztikai szolgáltatásokat. "A Gett vállalattal közösen egyértelműen meghatározott növekedési stratégiát követünk Európában - röviddel ezelőtt indítottuk el a vállalatcsoport három márkájával a vonzó járműcsomagokat kínáló, első közös kezdeményezést, mégpedig Moszkva feltörekvő piacának autóvezetői számára. Belátható időn belül további piacok is követik majd" - mondta Ole Harms.

Ezzel párhuzamosan a MOIA a másik, azaz a pooling nagy üzleti területére is összpontosít. A cél itt mobiltelefonos alkalmazással igénybe vehető, saját pooling szolgáltatások - más néven connected communting - kifejlesztése. Olyan átfogó szállítási megoldásokról van szó, amelyek az egyéni és a közösségi közlekedést egyaránt gazdaságosabbá és hatékonyabbá tehetik. Ezzel nagyban megelőzhetők a felesleges egyszemélyes utak és jobban kihasználható a rendelkezésre álló utak infrastruktúrája. E megközelítés a városhatárokon túlnyúló forgalomra összpontosít, s az első kísérleti projektek a tervek szerint még 2017 során elindulhatnak.