Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

Gazdaságosabbá és környezetkímélőbbé alakítja anyaglogisztikáját a Volkswagen-csoport

29.08.2016

•    Pozsonyban megnyílt az új Konzern Consolidation Center (KCC)
•    Négy ország összesen 540 beszállítója látja el a KCC-n keresztül a vállalatcsoport hét márkájának 28 európai gyárát
•    Thomas Zernechel: "Az új KCC a Volkswagen-csoport logisztikai fejlesztésének újabb eleme, amely még gazdaságosabbá és környezetkímélőbbé teszi az anyagtovábbítást"

A Pozsony-környéki Malackyban augusztus 24-én hivatalosan is megnyílt a Volkswagen-csoport új konszolidációs központja (Konzern Consolidation Center; KCC). "A pozsonyi KCC a Volkswagen-csoport logisztikai fejlesztésének újabb eleme, amely az anyagtovábbítás optimalizálását szolgálja. A KCC és az európai termelési helyszínek közötti tehergépjármű-forgalom hosszú távú, közel tízszázalékos csökkentése, illetve az ingatlan energiaigényének mintegy harmadával való mérséklése csupán két tényező azok közül, amelyek a KCC üzemét különösen gazdaságossá és környezetkímélővé teszik" - hangsúlyozta Thomas Zernechel, a Volkswagen-csoport logisztikai igazgatója.

A KCC megnyitásával a teli és üres konténerek új elosztóközpontja kezdi meg működését a Volkswagen-csoport szállítási hálózatában. A KCC a beszállítók és a vállalatcsoport tőlük nagy földrajzi távolságban fekvő termelési helyszínei közötti hatékony termékáramlást biztosítja. Ennek keretében Szlovákiából, Magyarországról, Romániából és Bulgáriából együttesen mintegy 540 beszállító láthatja el az új konszolidációs központon keresztül a Volkswagen Személyautók, az Audi, a Volkswagen Haszonjárművek, a ŠKODA, a SEAT, a Porsche és a Lamborghini összesen 28 európai gyárát.

Az eddig bérelt logisztikai csarnokkal összevetve Malacky új KCC-létesítménye a mintegy 19 ezer négyzetméternyi csarnokterületével, 24 be- és kirakodóállomásával, valamint 50 tehergépkocsi-parkolóhelyével kiváló strukturális feltételekkel rendelkezik. A mintegy három futballpályányi csarnokterületen a vállalatcsoport minden márkája számára hatékonyan biztosítható a régió egyre növekvő anyagforgalma, mind nagyobb mértékben kiaknázva az előnyös szinergiák lehetőségeit is. "A KCC új létesítménye új lehetőségeket nyit a folyamatok karcsúsítása, a kapacitások növelése, illetve az anyagkezelés még hatékonyabb és költségtakarékosabb szervezése előtt" - emelte ki Astrid Lühring anyaglogisztikai vezető. A KCC üzemeltetője a Volkswagen megbízásából a Duvenbeck társaság. Az új központban munkanaponként mintegy 1200 tonna anyagot és nagyjából 6000 konténert mozgatnak meg.

A KCC mindemellett a fejlett környezetvédelmi megoldások terén is példaértékű. Optimális hőszigetelése nagyban csökkenti a fűtési költségeit, a hőveszteséget a be- és kirakodóterület kettős kapuzata mérsékli, miközben a LED-technikájú világítás segítségével mintegy 50 százalékkal mérsékelhető az elektromosáram-igény. Mindezeken túl az optimális rakományszervezéssel a belépőoldal átlagosan 90 járművéről a kilépőoldalon mintegy 65 járműre csökkenthető a tehergépkocsi-forgalom.

A KCC új létesítményével immár különböző alternatív szállítási koncepciók alkalmazásának feltételei is rendelkezésre állnak, amelyek tovább csökkenthetik a szállítás szén-dioxid-kibocsátását. Ennek megfelelően például az európai rakományszervezés további fejlesztésére is lehetőség nyílik, az egyes helyszínek ellátása, illetve anyagelszállítása pedig a jövőben akár különösen kis károsanyag-kibocsátású, megnövelt hosszúságú járműszerelvényekkel is elképzelhető. Amennyiben EU-szerte kedvező döntés születik e megnövelt hosszúságú járműszerelvények engedélyezéséről, ezen szállítási megközelítés hosszú távon is jövőbemutató alternatívát jelenthet.