Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

25 százalékkal környezetkímélőbb autókat gyárt a Volkswagen márka

11.07.2016

• Három évvel korábban teljesültek a "Think Blue. Factory." program 2018-ra megfogalmazott célkitűzései

• Ötezer egyedi megoldás, egy cél: hosszú távon fenntartható környezeti terheléssel működő üzemek

Jelentős lépést tett a Volkswagen márka az ökológiailag hosszú távon fenntartható termelés felé: napjainkban világszerte immár 25 százalékkal környezetkímélőbb termelés keretében készülnek gépkocsijai és főegységei, mint öt évvel ezelőtt. Ezzel a márka három évvel korábban teljesítette a saját maga által kitűzött, nagyratörő hosszú távú fenntarthatósági céljait.

A "Think Blue. Factory" program sikere jól mutatja, hogy a környezetvédelem a minőséggel, a gazdaságossággal és az innovációs erővel egy szinten lévő kiemelt szempont a vállalatnál. "A környezetvédelmi technológiák beruházásai értékes természeti erőforrásokat kímélnek és jelentős károsanyag-kibocsátást előznek meg, ami mindannyiunk hasznára válik. Emellett közvetlenül is kifizetődőek, 2010 óta ugyanis már jóval több, mint százmillió eurót takaríthattunk meg segítségükkel" - hangsúlyozta Peter Bosch, a stratégiák, a folyamatok és a struktúrák optimalizációjának vezetője. Az új környezetvédelmi célok jelenleg kidolgozás alatt vannak, s Bosch így folytatta: "Az elkövetkező évekre további meghatározó fejlődést irányzunk elő magunknak."

"Think Blue. Factory." programjával a Volkswagen az autóipar első teljes körű környezetvédelmi programját hívta életre. Azóta évről-évre és világszerte hatékonyabban aknázza ki a természeti erőforrásokat és célzottan mérsékli a károsanyag-kibocsátást. A környezeti terhelés csökkenésére adódott 25,3 százalékos mutató a Volkswagen márka öt, megállapodás szerinti környezetvédelmi paraméterének középértéke. Az energiafelhasználás 24,7, a szén-dioxid-kibocsátás 29,1, a kezelendő hulladék mennyisége nem kevesebb, mint 46,5 százalékkal, míg a vízfogyasztás 18,2, az oldószer-emisszió pedig 8,2 százalékkal csökkent 2015 végéig 2010-hez viszonyítva. E számok legyártott járművenként illetve főegységenként, fajlagosan meghatározott értékek.
E koncepció részeként minden termelési helyszín szisztematikusan megosztja "sikerreceptjét" a többiekkel is, kölcsönösen a számukra legmegfelelőbb fejlesztéseket véve át egymástól. A kifejlesztett, összesen mintegy 5000 ilyen megoldásból eddig több mint 2500 gyakorlati alkalmazására került sor, és világszerte több mint 1000 munkatárs tevékenykedik "Think Blue. üzemi nagykövetként" a márka gyárcsarnokaiban és egyéb termelési létesítményeiben. Munkájuk eredményeképpen évről-évre minden termelési helyszínen újabb és újabb specifikus fejlesztési kezdeményezések indulhatnak, ilyen például a csarnokok LED-technikájú világítása vagy éppen a szennyvíz széles körű hasznosítása.

A "Think Blue. Factory." egyfelől olyan kisebb fejlesztéseket foglal magában, mint például a főtengelyek maradékhő-hasznosítással végzett megeresztéses hőkezelése a salzgitteri üzemben, amivel 46 százalékos energiamegtakarítás érhető el. Másrészt e koncepció olyan nagyobb projektekre is kiterjed, mint például a geotermikus energia hasznosítása speciális oszlopok segítségével Emdenben, vagy éppen a wolfsburgi gyár rendkívül korszerű műanyagfényező üzeme.

A környezetvédelmi programot eddig összesen több mint 30 alkalommal tüntették ki. Elnyerte többek között a 2014-es National Energy Globe tekintélyes díját, mégpedig Németország legjobb projektjeként "a környezetterhelési mutatók csökkentésének átfogó megközelítése" szolgálatában. Hasonlóképpen 2013-ban energiahatékonyságáért és víztakarékos gyártási megoldásaiért megkapta Európa legjelentősebb környezetvédelmi és gazdaságossági díjaként a GreenTec Award kitüntetést. 2012-ben a környezetvédelmi és a gazdaságossági céloknak a természeti erőforrások kímélése érdekében végzett harmonikus összehangolását a Sustainovation Award ismerte el.