Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

A legmagasabb, ötcsillagos minősítéssel végzett az új Tiguan az Euro NCAP szigorított töréstesztjén

27.06.2016

•    A legjobb eredménnyel zárt a Volkswagen sokoldalú SUV-modellje
•    Baleset során maximális védelem a bennülők és a gyalogosok számára

Az új Tiguan június 22-én a legmagasabb, ötcsillagos minősítéssel zárta az Euro NCAP független európai fogyasztóvédelmi szervezet szigorított töréstesztjét. A kedvelt SUV-modell legújabb generációja kiváló eredménnyel teljesítette az NCAP komoly követelményeket támasztó vizsgálatait, s Európa legbiztonságosabb autói közé tartozik.

Az új Tiguan által megszerzett, átfogó ötcsillagos összesített minősítés négy részterület eredményéből adódott: felnőtt- és gyerek-utasvédelem, gyalogosvédelem és vezetői segédrendszerek. Az új Tiguan kiváló teljesítménnyel zárta az Európai Újautó-értékelési Program (European New Car Assessment Programm; Euro NCAP) tesztjeit, nem utolsósorban továbbfejlesztett karosszériaszerkezete, biztonsági övei, ülései és légzsákjai hatékony együttese és innovatív vezetői segédrendszerei alkotta, elsőosztályú biztonsági kvalitásainak köszönhetően.

Az Euro NCAP immár 1997 óta szolgál a járműbiztonság egyik legjelentősebb mércéjéül Európában, amelynek tesztkövetelményei az idén még szigorúbbá váltak. A felnőtt utasok védelmére vonatkozó átfogó vizsgálatok alkalmával az új Tiguan kiváló teljesítménnyel a maximális elérhető érték 96 százalékát szerezte meg. Ennek során a következő biztonsági vizsgálatoknak vetették alá:
•    Frontális ütközés alumínium akadállyal, 64 kilométer/óra sebességgel és 40 százalékos átfedéssel
•    Frontális ütközés merev akadállyal, 50 kilométer/óra sebességgel és 100 százalékos átfedéssel
•    Oldalirányú ütközés 50 kilométer/óra sebességgel a jármű oldalsó szerkezetének
•    Oldalirányú oszlopnak csapódás 32 kilométer/óra sebességgel
•    Ostorcsapás-jellegű mozgás okozta sérülések elleni védelem hátsó ütközés esetén
•    Automatikus vészfékezés járművek és gyalogosok előtt, az ütközés illetve gázolás megelőzése érdekében

Ugyancsak kiváló eredménnyel, a megszerezhető pontszám 84 százalékával zárta az új Tiguan a gyermek-utasvédelem vizsgálatát is, amelyhez az idén első ízben új gyerek-tesztbábukat használtak. A szériafelszereltséghez tartozó ISOFIX és felső hevederes (Top Tether) gyerekülés-rögzítési pontok, valamint a második üléssor biztonságiöv-előfeszítői révén frontális és oldalirányú ütközés esetén a gyermekek is magas fokú védelmet élvezhetnek.

A gyalogosvédelem kategóriájában az új Tiguan 72 százalékos eredményt ért el. Itt elsősorban olyan konstruktív megoldásait értékelték, amelyek a gyalogosok sérülési kockázatának mérséklésért felelősek. Ilyen például az úgynevezett aktív motorházfedél, amely gázoláskor a súlyos fejsérülések veszélyét hivatott csökkenteni. A népszerű SUV-modell emellett vészfék-rendszerrel, illetve - a Tiguan kínálatában újdonságként - gyalogosfelismerő funkcióval is rendelkezik, amely a közlekedés e védtelen résztvevőire reagál.

A biztonsági segédrendszerek területén az új Tiguan az alapfelszereltségét bővítő elektronikus menetstabilizáló rendszerrel (ESC), a hátsó biztonsági övek becsatolására is figyelmeztető jelzéssel, a Front Assist vészfék-berendezésével és az éppen igénybe vett forgalmi sáv tartását segítő Lane Assist technikával bizonyult meggyőzőnek. A lehetséges pontok 69 százalékát megszerezve az új Tiguan e területen is bőven túlteljesítette az elvárásokat.

Az új Tiguan február óta rendelhető Magyarországon és már alapkivitelben széles körű biztonsági felszereltség jellemzi. Ennek része egyebek mellett a vezető- és utasoldali légzsák (utóbbi kikapcsolható), a vezető térdlégzsákja, az első-hátsó fejlégzsák-rendszer és az első oldallégzsákok. Mindezeken túl biztonsági fejtámlák - amelyek hátsó ütközés esetén a nyakcsigolyák sérülésének veszélyét csökkentik - és minden üléshelyen a biztonsági öv becsatolására figyelmeztető jelzés is rendelkezésre áll. Az új Tiguan emellett olyan fejlett berendezésekkel is rendelkezik, mint az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESC), az ellenkormányzás-támogatás, blokkolásgátló (ABS) vészfék-asszisztenssel, a másodlagos ütközésvédelem és a gumiabroncs-nyomásellenőrző berendezés.

Számos országban a proaktív utasvédelem is (Magyarországon extra) az alapfelszereltség része, amely a fokozott balesetveszélyt jelentő kritikus menethelyzeteket felismerve még időben előfeszíti a bekapcsolt első biztonsági öveket, a nyitott ablakokat, illetve a tolótetőt automatikusan keskeny résig zárja.