Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

Erős kezdés a 2015-ös üzleti évben a Volkswagen-csoportnál

30.04.2015

•    52,7 milliárd euró forgalommal 10,3 %-os bevétel-növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva (47,8 milliárd euró); a devizaárfolyamok változása pozitív hatású
•    3,3 milliárd euró működési eredmény, 0,5 milliárd eurós javulás a régiónként erősen változó piaci környezetben
•    Az adózás előtti eredmény 3,3 milliárd euróról 4 milliárd euróra emelkedett
•    A gépjárműipari részleg nettó készpénz állománya elérte a 20,8 milliárd eurót

A kihívásokkal teli piaci környezet ellenére jól indult a Volkswagen-csoport 2015-ös üzleti éve. A nagyobb eladási volumen, az erősebb modellmix és a pozitív hatású árfolyam-ingadozások hatására az első negyedéves bevétel 10,3%-al 52,7 milliárd euróra emelkedett az előző évi 47,2 milliárd euróról. A működési eredmény az előző évi 2,9-ről 3,3 milliárd euróra nőtt, ami 16,6%-os emelkedést jelent. Az üzemi megtérülés 6,0%-ról 6,3%-ra javult. A Csoport üzemi eredménye és bevétele nem tartalmazza a kínai vegyesvállalatok adatait, mert azok pénzügyi eredményeit a tőkemódszer alkalmazásával számolják el. A kínai vegyesvállalatok arányos üzemi eredményei 1,2-ről 1,6 milliárd euróra emelkedtek az első három hónapban.

A Volkswagen-csoport adózás előtti eredménye elérte a 4 milliárd eurót (2014. 3,4 milliárd euró). A januártól március végéig eltelt időszakban az adózás előtti hozam 7%-ról 7,5%-ra emelkedett. Az adózás utáni nyereség 2,5-ről 2,9 milliárd euróra emelkedett. "Mindig hangsúlyoztuk, hogy 2015 egy kihívásokkal teli év lesz az egész autóipar számára és természetesen nekünk is. Azonban az első negyedév fő pénzügyi adatai bizonyítják, hogy a Volkswagen konszern az erős ellenszélben is tartja az irányt. A teljes csapat arra a célra összpontosít, hogy a 2015-ös évet is sikerévnek mondhassuk." - nyilatkozta Wolfsburgban szerdán Dr. Martin Winterkorn, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke. A Csoport deklarált célja a teljes 2015-ös évben az értékesítés, a bevétel és a működési eredmény ismételt növelése.

2015 első negyedévében a globális személyautó kereslet 3,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakában mért adatkat, azonban a különböző regionális piacok jelentős eltérést mutattak. Az ázsiai-csendes-óceáni, észak-amerikai, nyugat-európai és a közép-európai piacok a globális piac növekedését mutatták. Ellenben Kelet-Európában és Dél-Amerikában az előző évhez képest jelentősen kisebb keresletet regisztráltak. "Azt feltételezzük, hogy a különböző gépjárműpiacok továbbra is eltérően fognak fejlődni. Ez a környezet megköveteli tőlünk a maximális rugalmasságot és a pénzügyi erőt, hogy tartósan biztosíthassuk a csoport sikerét és a "Strategy 2018" programunk céljainak elérését." - nyilatkozta Hans Dieter Pötsch pénzügyi vezető.

Magas készpénz-állomány a gépjárműipari részlegnél


A nettó cash-flow az előző évi 1,5 milliárd euróról 1,6 milliárd euróra növekedett. A gépjárműipari részleg nettó készpénzállománya március végére elérte a 20,8 milliárd eurót. (2014 év végén 17,6 milliárd euró). A pénzügyi szolgáltatás részleg tőkeemelése csökkentette a likviditást ugyanakkor egy sikeresen pozícionált hibrid kötvény erősítette az autóipari részleg tőkével ellátottságát. A beruházások értéke 1,6-ról 2,1 milliárd euróra nőtt. Az autóipari részleg tőkeráfordítási aránya 3,9%-ról 4,5%-ra emelkedett, így a Volkswagen Csoport megőrizte a beruházási fegyelmet. A beruházások nagy része a termelési rendszerekbe és az ebben, illetve az elkövetkező években piacra kerülő új modellekbe, valamint a modellpaletta környezetbarátabbá tételébe áramlik.

Márkák és üzleti területek

A Volkswagen személygépjárművek részlege 2015 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest 16,8%-al 514 milliárd euróra növelte a működési eredményét. A növekvő eredményességet a költségcsökkentéssel és a bevétel növelésével sikerült elérni. A dél-amerikai és oroszországi piac gyenge szereplése rossz hatással volt az eredményre. A hatékonyság-növelési programok pozitív hatása az első negyedévben néhány százmillió eurós nagyságrendet jelentett. A működési nyereség a jelentési időszakban az előző évhez képest 1,8%-ról 2%-ra növekedett.
1,4 milliárd eurós működési eredményével az Audi meghaladta a tavalyi 1,3 milliárd eurót. Itt is pozitív hatása volt a nagyobb eladási volumennek és a kedvező devizaárfolyamoknak. Ezzel szemben az új termékek és technológiák, mint például a nemzetközi termelési hálózat kiépítésének költsége jelentős terheket ró az eredményességre. Az üzemi árrés 9,7% (előző évben 10,1%) volt.

2015 első három hónapjában a ŠKODA 245 millió eurós működési eredményével (2014-ben 185 milliárd euró), az értékesítési volumen és a kiváló modellmix miatt jelentősen meghaladta a tavalyi értéket. Az üzemi árrés elérte a 7,6%-ot (2014: 6,2%).

A SEAT működési eredménye 33 millió euróra javult a tavalyi -36 millió euró után. A javulás főbb okai a növekvő értékesítés, a kedvező devizaárfolyamok és a költségcsökkentés.
Az előző év azonos időszakához képes 45-ről 49 millió euróra növekedett a Bentley működési eredménye. Az üzemi árrés 10,3% (2014: 10,0%).

A Porsche 765 millió eurós működési eredményt és 15,1% üzemi árrést ért el. A megnövekedett értékesítési volumen és a kedvező árfolyamok bőven ellensúlyozzák a modellmix változása, a szervezeti költségek és a jövőbeli projektek és technológiai fejlesztések megemelkedett költségeit.
A Volkswagen Haszongépjárművek működési eredménye 135-ról 165 millió euróra nőtt. Az üzemi árrés 5,8%-ról 6,1%-ra emelkedett.

A Scania 237 (2014: 254) millió euró működési eredményt és 9,6% (10,3%) üzemi árrést könyvelhetett el. Az MAN 34 (2014: 68) millió euró működési eredményt és 1,1% (2,2%) üzemi árrést ért el. A haszongépjármű üzletágat a gyenge orosz és brazil piac különösen megterhelte.

A Volkswagen Pénzügyi szolgáltatások üzletága 403 (2014: 353) millió eurós működési eredményt generált, amire pozitív hatást gyakorolt a megnövekedett eladási volumen és a devizaárfolyamok. Világszerte 1,2 millió új finanszírozási-, lízing-, szolgáltatási- és biztosítási szerződés (plusz 12, 9 %) jött létre.

Winterkorn: "A legteljesebb mértékben felkészültünk a globális autópiac heterogén fejlődésére."

Winterkorn alapvetően optimista az év hátralévő részével kapcsolatban: "A legteljesebb mértékben felkészültünk a globális autópiac heterogén fejlődésére. A konszern bizonyított erősségei közé sorolhatjuk különösen az egyedülálló márkaportfóliót, a gazdag modellpalettát, a folyamatosan növekvő jelenlétet a teljes világpiacon valamint a széles spektrumú pénzügyi szolgáltatásokat." A Volkswagen-csoport a 2015-ös évben is tovább folytatja a minden márkáját érintő termékoffenzívát, a kínálat megújítását és a modellpaletta bővítését.
A gazdasági feltételek alapján a Volkswagen arra számít, hogy a csoport és üzleti környezetének bevételei akár négy százalékkal növekedhetnek az előző évihez képest. A haszongépjármű/erőgép üzletág tekintetében azonban folyamatosan figyelemmel kell kísérni a latin-amerikai és kelet-európai piac trendjeit.

A nehéz piaci körülmények, az erős verseny, a hektikus kamat- és árfolyamgörbék, az ingadozó nyersanyagárak erős kihívást jelentenek. Pozitív hatás várható a minden márkát érintő hatékonysági programoknak és egyre inkább a moduláris építőelemeknek köszönhetően.

A Volkswagen a csoport 2015. évi működési eredményre vonatkozóan - tekintettel a nehéz gazdasági körülményekre - 5,5 - 6,5 % közötti üzemi árréssel számol. A személyautók területén 6% és 7% közötti, míg a haszongépjármű/erőgép területen 2% és 4% közötti üzemi árrést prognosztizálunk. A pénzügyi szolgáltatások területén a csoport az előző év szintjén várja a működési eredményt.
A teljes időközi jelentés az alábbi honlapon érhető el: http://www.volkswagenag.com/ir/Q1_2015_d.pdf