Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

Növelte előnyét a Volkswagen a rali világbajnokságon

10.07.2015

•    A Polo R WRC történetének eddigi mérlege: 28 győzelem 33 versenyen, tizenkét alkalommal első és második helyezés
•    Izgalmas csatában lett dobogós a Volkswagen a Lengyel Ralin
•    Csak a legjobb teljesítmény elég: Ogier az első Mikkelsen előtt, Latvala az ötödik helyen zárt


A Volkswagen számára ez kimagasló eredményt hozott a FIA Rali Világbajnokság (World Rally Championship - WRC) hetedik fordulóján, ahol a Volkswagen pilótái az első és második helyen végeztek, a záró gyorsasági szakaszon pedig az első és a harmadik pozíciót szerezték meg. A Sébastien Ogier/Julien Ingrassia páros idei ötödik, karrierjük 29. győzelmét zsebelte be a Lengyel Ralin. A Volkswagen a hétvégi versennyel együtt eddig 33 ralin állt rajthoz a Polo R WRC versenyautóval, ezeken 28 győzelem született, amelyek közül 22 diadal a kétszeres világbajnok páros nevéhez fűződik. 2013 januárja óta lényegében az összes verseny kétharmadát győzelemmel zárta a francia páros.


Ezzel együtt Ogier és Ingrassia végig nyomás alatt autózott a WRC évad eddigi leggyorsabb rali versenyén, ahol hibátlan teljesítményre volt szükségük ahhoz, hogy visszaverjék csapattársaik, Andreas Mikkelsen és Ola Floene (Norvégia mindkettő) támadásait. A francia páros végül 11,9 másodperccel előzte meg a norvég duót és végzett az első helyen. A harmadik Polo R WRC versenyautóval rajthoz álló Jari-Matti Latvala és Miikka Anttila (Finnország mindkettő) szenzációs csatát vívott a harmadik helyért az Ott Tanak/Raigo Mölder kettőssel (Észtország mindkettő, M-Spor-Ford), azonban egy verseny végi hiba miatt végül az ötödik helyen fejezte be a finn páros a Lengyel Ralit.


Két rendkívüli páros: a kétszeres világbajnok hajszállal az ifjonc előtt a Lengyel Ralin


Sébastien Ogier/Julien Ingrassia és Andreas Mikkelsen/Ola Floene küzdelme a Lengyel Ralin a legizgalmasabb csaták egyikeként vonul be a rali világbajnokság történetébe. Rendkívüli forróságban, 30 fok feletti hőmérsékletben mindkét duó hibátlanul teljesítette a hosszú padlógázas szakaszokkal tűzdelt versenyt. A kihívó, Mikkelsen végig nyomás alatt tartotta a jelenlegi világbajnok Ogiert, aki orrhosszal, mindössze 11,9 másodperccel előzte meg a fiatal finn versenyzőt.


Másfél órás padlógázas száguldás Lengyelországon át - gyorsasági fesztivál Mazúriában


Ha sebességről van szó, Andreas Mikkelsen a megfelelő ember. A Volkswagen ifjonca teljesítette a legjobb időt a szezon eddigi két leggyorsabb szakaszán ("Gorklo" és "Wieliczki") 131,09 illetve 128,13 km/órás átlagsebességet autózva. Sébastien Ogier kemény küzdelem során biztosította be győzelmét, az ő átlagsebessége a Lengyel Ralin 121,41 km/óra volt. A kétszeres világbajnok a Lengyel Rali 60,31 százalékát teljes gázon teljesítette. Ez 1 óra 28 perc 10,1 másodpercet jelent Ogier győztes idejéből, amely 2 óra 26 perc 11,5 másodperc volt. Ezzel az idővel a Lengyel Rali a tizenkettedik helyen áll minden idők 15 leggyorsabb WRC versenyeinek listáján, ahol a Finn Rali tizenegyszer szerepel. Összehasonlításképpen: a WRC történetének leggyorsabb futama 2012-ben Finnországban zajlott 122,9 km/órás átlagsebességgel.


Úton az ötödik hely felé: izgalmas utolsó kilométerek Jari-Matti Latvala számára


Ötödik helyezés: Jari-Matti Latvala számára drámai csavart tartogatott a Lengyel Rali utolsó néhány métere. A 2014-es világbajnokság második helyezettje úgy érkezett Lengyelországba, hogy eddig még sohasem végzett dobogós helyen Mazúriában. Sajnos a pódiumra az idei évben sem tudott felállni, miután a harmadik helyért vívott küzdelem során az utolsó gyorsasági szakaszon a finn lecsúszott az útról és autója elejével egy fának ütközött. Latvala, aki 150. WRC versenyén karrierje 49. dobogós helyezéséért harcolt, végül a sérült hűtő ellenére be tudta hozni ötödik helyen az autóját, köszönhetően a szerelők áldozatos munkájának. 

A FIA rali világbajnokság állása:
1.    Sebastien Ogier            161 pont
2.    Andreas Mikkelsen        83 pont
3.    Mads Ostberg                69 pont
4.    Jarri-Matti Latvala         66 pont

A gyártók versenyének állása:
1.    Volkswagen Motorsport      214 pont
2.    CitroenTotal Abu Dhabi        125 pont
3.    Hyundai Motorsport            123 pont