Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

Sikeres üzleti időszakot és növekedést könyvelhet el a Volkswagen Csoport 2015 első felében

31.07.2015

•    A 108,8 (98,8) milliárd eurós árbevétel jelentősen felülmúlta az előző évit. Az erős modellmix és az árfolyam-ingadozások pozitív hatással bírtak.
•    A működési eredmény a speciális hatások nélkül 7,0 (6,2) milliárd euróra emelkedett
•    A kínai vegyesvállalatok sajáttőke-eredménye megfelel az előző évi szintnek
•    Az autóipari részleg készpénzállománya elérte a 21,5 milliárd eurót
•    Prof. Dr. Martin Winterkorn, a Volkswagen részvénytársaság igazgatótanácsának elnöke:" A Volkswagen jól helyt áll az egyre nehezebb piaci körülmények között is"

Az év első hat hónapját a kihívásokkal teli piaci környezet ellenére jelentős forgalom- és termelésnövekedéssel zárta a Volkswagen Csoport. Az első félévben az erős modellmix és az árfolyam-ingadozások kedvező hatásai miatt 10,1 százalékkal 108,8 (98,8) milliárd euróra nőtt az árbevétel. A működési eredmény a speciális hatások nélkül 7,0 (6,2) milliárd euróra emelkedett. A tehergépjármű üzletágat érintő szerkezeti átalakítások miatt a speciális hatásokkal számolt működési eredmény 6,8 (6,2) milliárd euróra adódott. Az üzemi megtérülés stabilan 6,3 (6,3) százalék maradt. A konszern üzemi eredménye és bevétele nem tartalmazza a kínai vegyesvállalatok adatait, mert azok pénzügyi eredményeit a tőkemódszer alkalmazásával számolják el. A kínai vegyesvállalatok által az első félévben elért 2,7 (2,6) milliárd eurós üzemi eredmény megfelel az előző évi szintnek.


 "Az első félév eredményei jól mutatják, hogy a Volkswagen az egyre nehezebb piaci körülmények között is jól helyt áll, és lenyűgöző termékpalettával rendelkezik." - nyilatkozta hétfőn Wolfsburgban Prof. Dr. Martin Winterkorn, a Volkswagen részvénytársaság igazgatótanácsának elnöke."Szemmel tartjuk a világ makrogazdasági fejleményeit és külön figyelmet fordítunk a bizonytalan kínai, brazil és orosz piacra."


A Volkswagen Csoport adózás előtti eredménye a Fair-Value értékelés jelentős terhei ellenére is elérte a stabil 7,7 (7,8) milliárd eurós szintet.  Az adózás utáni eredmény a tavalyi évhez hasonlóan 5,7 milliárd euró lett. "A nehéz piaci környezet, az erős verseny, a hektikus kamatszintek és árfolyamok, valamint az ingadozó nyersanyagárak is komoly kihívást jelentenek. Folytatjuk a hatékonyságnövelő programunkat és a moduláris építőelemek fejlesztését. Ezektől az intézkedésektől jelentős pozitív hatásokat várunk." - nyilatkozta Hans Dieter Pötsch pénzügyi vezető.


Továbbra is jelentős nettó készpénz-állomány a gépjárműipari részlegnél


A robusztus üzleti modellnek köszönhetően a csoport autóipari részlegénél a nettó cash-flow elérte a 4,8 (2,9) milliárd eurót, ami a tavalyi adathoz mérten komoly előrelépés. A gépjárműipari részleg nettó készpénzállománya június végére elérte a 21,5 milliárd eurót (tavaly decemberben: 17,6 milliárd euró). Az első negyedévben a pénzügyi-szolgáltató részlegnél történt tőkeemelés és a második negyedévben kifizetett osztalékok csökkentették a likviditást, de egy hibridkötvény sikeres bevezetése erősítette az autóipari részleg tőkével való ellátottságát. Az autóipari részleg befektetései 4,7 (3,6) milliárd euróra emelkedtek miközben a tőkeráfordítási-aránya 4,1 százalékról 4,9 százalékra emelkedett, így a Volkswagen Csoport megőrizte beruházási fegyelmét. A beruházások nagy része a termelési rendszerekbe és az ebben, illetve az elkövetkező években piacra kerülő új modellekbe, valamint a modellpaletta környezetbarátabbá tételébe áramlik.


Márkák és üzleti területek


2015-ben a január és június között eltelt időszakban az autóipari eladások világszerte tovább emelkedtek. Az egyes régiók fejlődése azonban jelentősen különbözik. Amíg az ázsia-csendes-óceáni, észak-amerikai, és nyugat-európai térségek a növekedés motorjai voltak, addig Dél-Amerikában és Kelet-Európában jelentősen visszaesett a kiszállított személygépjárművek száma.


A Volkswagen működési eredménye elérte az 1,4 (2014: 1,0) milliárd eurót. A növekedés az árfolyam-változások kedvező hatásának és a bevétel- és költségoptimalizálásnak köszönhető. A dél-amerikai és oroszországi piac gyenge szereplését ellensúlyozzák a hatékonyságnövelő programok pozitív hatásai. A működési nyereség 2,1 százalékról 2,7 százalékra növekedett.


Az árbevétel-növekedés és a pozitív devizaárfolyam-változásoknak köszönhetően az Audi működési eredménye elérte a 2,9 (2014: 2,7) milliárd eurót. Az üzemi árrés 9,8 százalék (előző évben 10,0 százalék). Az új termékek és technológiák, mint például a nemzetközi termelési hálózat kiépítésének költsége jelentős terheket ró az eredményességre.


A ŠKODA működési eredménye elérte az 522 (2014: 425) millió eurót, ami leginkább a kiváló modellmixnek, a kedvező árfolyamoknak és az olcsóbb nyersanyagoknak köszönhető. Az üzemi árrés elérte a 8,1 (előző év: 7,1) százalékot.


A SEAT működési eredménye pozitív irányba mozdult és 52 millió euróra javult a tavalyi 37 millió euró után. A javulás főbb okai a növekvő értékesítés, a kedvező devizaárfolyamok és a költségcsökkentés.


A Bentley a visszaeső értékesítés és a megnövekedett előteljesítések miatt 54 (2014: 95) milliárd eurós működési eredményt könyvelhet el.


A Porsche tovább javította a működési eredményét, amely elérte az 1,7 (1,4) milliárd eurót. Az üzemi árrés 15,7 (2014: 17,1) százalékra adódott a vizsgált időszakban. A megnövekedett értékesítési volumen és a kedvező árfolyamok bőven ellensúlyozzák a modellmix változása, a szervezeti költségek és technológiai fejlesztések megemelkedett költségeit.


A Volkswagen Haszonjárművek megújította termékpalettáját és 268 (280) millió euró működési eredmény ért el, miközben az üzemi árrés 5,1 (5,9) százalék volt.


A Scania 503 (476) millió euró működési eredményt és 9,7 (9,4) százalékos üzemi árrést könyvelhet el. Az MAN a strukturális átszervezési költségek nélkül 185 (222) millió euró működési eredményt és 2,8 (3,3) százalékos üzemi árrést ért el. A strukturális átszervezések költsége 170 millió euróval terhelte meg a vállalat eredményeit.


A Volkswagen Pénzügyi szolgáltatások üzletága 970 (776) millió eurós működési eredményt generált. Az üzemi árrés 7,5 (7,4) százalékra emelkedett. Az előző évhez képest 6,4 százalékkal emelkedett az új szerződések száma világszerte, ezzel sikerült elérni a 2,5 millió darabos szerződésállományt.


Winterkorn: "Folytatjuk a modelloffenzívát!"  


Winterkorn úgy látja, hogy a cégcsoport felkészült a jövőre: "Attraktív, környezetbarát, műszakilag kiemelkedő és kiváló minőségű járművek alkotják széles modellpalettánkat. A Volkswagen Csoport márkái 2015-ben is folytatják az erős termékoffenzívát, megújul a termékkínálat és új modellek is érkeznek."


A Volkswagen Csoport előrejelzése szerint -a továbbra is kihívásokkal teli piaci környezetben - a kiszállítások száma az előző évihez hasonlóan fog alakulni.


A gazdasági feltételektől függően a Volkswagen arra számít, hogy 2015-ben a csoport és üzleti környezetének bevételei akár négy százalékkal növekedhetnek az előző évihez képest. A haszongépjármű/erőgép üzletág tekintetében azonban folyamatosan figyelemmel kell kísérni a latin-amerikai és kelet-európai piac trendjeit.


A Volkswagen Csoport a 2015. évi működési eredményre vonatkozóan - tekintettel a nehéz gazdasági körülményekre - 5,5 - 6,5 százalék közötti üzemi árréssel számol. A személyautók területén 6 és 7 százalék közötti, míg a haszongépjármű/erőgép területen 2,0  és 4,0 százalék közötti üzemi árrést prognosztizálunk. A pénzügyi szolgáltatások területén a csoport az előző év szintjére várja a működési eredményt.