Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

A választott bíróság döntése: a Volkswagen és a Suzuki között az együttműködés megszűntnek tekintendő

03.09.2015

•         A választott bíróság megerősíti, hogy a Volkswagen eleget tett szerződésbeli kötelezettségeinek, és úgy véli, hogy a Suzukinak természetes joga van arra, hogy szerződést ésszerű előzetes értesítési határidővel felmondja.  
•         A Volkswagen megválik a 19,9 százalékos Suzuki-részesedésétől , és a tranzakciótól kedvező hatást vár a cég bevételeire és pénzügyi likviditására.  
•         A döntőbírák úgy vélték, hogy a Suzuki megszegte a szerződéses kötelezettségeit a Volkswagennel szemben, és hogy a Volkswagen   jogosult kártérítésre.

Egy londoni választott bíróság meghozta döntését a Suzuki Motor Corporation és a Volkswagen Aktiengesellschaft közötti  vitában. Ennek eredményeképpen a két cég között az együttműködést befejezettnek  minősül. A döntőbírák megerősítették, hogy a Volkswagen teljesítette az együttműködési szerződésből eredő kötelezettségeit, és úgy találta, hogy a Suzuki a szerződést ésszerű előzetes értesítési határidővel mondta fel. Ennek következteében a Volkswagen megválik a 19,9 százalékos Suzuki-részesedésétől, és ettől  a tranzakciótól kedvező hatást vár a cég bevételeire és pénzügyi likviditására. A választott bíróság azt is megerősítette, hogy a Suzuki megszegte a megállapodásból eredő szerződéses kötelezettségeit a Volkswagennel szemben, és hogy a Volkswagen   jogosult kártérítést követelni.

A Volkswagen-csoport vasárnapi közleményében kifejtette, hogy  "Üdvözöljük a választott bírósági ítélettel létrejött egyértelmű, világos helyzetet. A választott bíróság elutasította a Suzuki állítását, hogy (a Volkswagen) megszegte a szerződést, és úgy vélte, hogy a Volkswagen teljesítette az együttműködési szerződésből eredő kötelezettségeit. Ugyanakkor  a döntőbírák úgy vélték, hogy  a Suzuki részéről a szerződés ésszerű előzetes értesítési határidővel történt felmondása jogszerű  volt, és a Volkswagennek ennek értelmében meg kell válnia a megvásárolt (Suzuki)  részvényektől. Ez a döntés azon az elven alapszik, hogy egy szerződést ésszerű előzetes értesítési határidővel fel lehet mondani. A Volkswagen a döntéstől, a Suzuki részvények értékesítésétől kedvező hatást vár a cég bevételeire és pénzügyi likviditására". A választott bíróság ugyancsak megerősítette, hogy  a Suzuki  megszegte az együttműködési megállapodást. A Suzuki 2010 végén, 2011 elején megszakított egy  futó együttműködési projektet, és nem biztosította a Volkswagennek a dízel motorok szállítására való utolsó igényének teljesítését. A Volkswagen  fenntartja magának a jogot, hogy a Suzukival szemben kártérítési igénnyel  lépjen fel.
 
2009 decemberében a Volkswagen és a Suzuki  megegyezett egy innovatív, környezet-barát és olcsó gépkocsi közösen kifejlesztéséről,  illetve jelenlétük megnöveléséről a dinamikusan fejlődő, új autóipari piacokon. Ezzel egy időben megegyeztek a stratégiai együttműködésről is. A Volkswagen megvásárolta a Suzuki részvényeinek 19.9 %-át, és ennek ellentételéként a Suzuki  megvásárolta a  Volkswagen Aktiengesellschaft rendes részvényeinek kb. 1.5 %-át. 2011 novemberében  a Suzuki választott bírósági eljárást kezdeményezett Londonban.