Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

A Volkswagen AG felügyelőbizottsága elnökségének közleménye

24.09.2015

A Volkswagen AG felügyelőbizottságának elnöksége 2015. szeptember 23-án, szerdán tartott ülésén részletesen megvitatta a Volkswagen Csoport által gyártott diesel motorok károsanyag kibocsátásának manipulálásával kapcsolatos információkat és az alábbi következtetésre jutott:

1. Az elnökség a történteket mély megdöbbenéssel veszi tudomásul. Tagjai nem csupán a fellépő gazdasági károknak van tudatában, hanem mindenekelőtt annak is, hogy világszerte számos ügyfél elvesztette a bizalmát.

2. A elnökség tagjai egyetértettek abban, hogy minden erőfeszítést meg kell tenni a történtek tisztázása érdekében, és az elkövetett hibákat ki kell küszöbölni. Az elnökségi tagok egyidejűleg határoztak arról is, hogy a hitelt érdemlő újrakezdés irányába megteszik a szükséges lépéseket.

3. Az elnökségi tagok nagy tisztelettel veszik tudomásul a vezérigazgató úr, Dr. Martin Winterkorn professzor felajánlott lemondását valamint a kérését, hogy szerződése kerüljön megszüntetésre. Az elnökségi tagok egyúttal leszögezik, hogy Winterkorn professzor úrnak nem volt tudomása a kibocsátási adatok manipulálásáról. Az elnökség őszinte tisztelettel fogadja azt, hogy ennek ellenére kész magára vállalni a felelősséget amely világos jelzés mind vállalat, mind külvilág számára. Dr. Winterkorn professzor hozzájárulása a Volkswagen sikeréhez felbecsülhetetlen. A neve összefonódott a vállalat világcéggé válásával. Az elnökség tagjai szeretnék kifejezni hálájukat Dr. Winterkorn professzor részére az elmúlt évtizedekben nyújtott kiemelkedő teljesítményéért, valamint azért, hogy készen áll  felelősséget vállalni a nehéz időkben. Ez a hozzáállás példaértékű.

4. A személyi változásokra vonatkozó javaslatokat a felügyelőbizottság e heti pénteki ülésén fogjuk bemutatni.

5. Az elnökség tagjai a napokban további személyi következményekkel számolnak. A cégcsoporton belül folyó vizsgálatok igen nagy tempóban haladnak. Mindenki, aki a Volkswagen számára mérhetetlen károkat okozó eseményekben részt vett, számíthat a teljes körű számonkérésre.

6. Az elnökség tagjai úgy döntöttek, a társaság útján feljelentést tesznek az illetékes államügyészségen, Braunschweig-ban. Az elnökség véleménye szerint olyan szabálytalanságok történtek, amelyek hogy a büntetőjogi relevanciával is bírhatnak. A Volkswagen-csoport minden tekintetben támogatni fogja az államügyész által indított nyomozást.

7. Az elnökségi tagok azt javasolják a Volkswagen AG felügyelőbizottságának, hogy hozzon létre egy különbizottságot, amelynek a vezetésével további feltáró intézkedéseket lehet tenni, beleértve a szükséges következmények előkészítését is. Ebben a kérdésben a különbizottság külső szakértők bevonását is kezdeményezheti. További részletekről a felügyelőbizottság e hét pénteki ülésén döntenek.

8. Az elnökség tagjai tisztában vannak azzal, hogy a bizalmi válság kezelése hosszú távú feladat, amely nagyfokú következetességet és kitartást igényel majd.

9. Az elnökség tagjai az alkalmazottakkal és a vezetőséggel közösen fogja ezeket a feladatokat végrehajtani. A Volkswagen nagyszerű vállalat, amely sok százezer ember munkáján alapszik. Feladatunknak tekintjük, hogy ez a vállalat minden tekintetben visszanyerje ügyfelei bizalmát.