Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

A Volkswagen megerősítette, hogy az EA 288 jelű EU 5-ös és EU 6-os dízelmotorok nem érintettek a kibocsátással kapcsolatos ügyekben

26.10.2015

•    Részletes elemzések folynak a dízelmotorok károsanyag-kibocsátásával kapcsolatos ügyben

A Volkswagen október 22-én megerősítette, hogy az Európai Unión belül forgalmazott, EA 288 típusú dízelmotorral hajtott, Euro 5 és Euro 6 környezetvédelmi besorolású gépkocsik nem érintettek a jelenlegi, dízelmotorok károsanyag-kibocsátásával kapcsolatos ügyben. Ezekben a járművekben nem működik olyan szoftver, amely nem megengedett üzemmódba váltana át a jogszabályi előírások betartásához. A Volkswagen Csoport Európai Unióban forgalmazott, Euro 5-ös és Euro 6-os dízelmotorral hajtott új járművei megfelelően teljesítik a törvényi előírásokat és környezetvédelmi normákat.

A Volkswagen AG valamennyi országban részletesen áttekinti a dízelmotorok károsanyag-kibocsátásával kapcsolatos ügyet. A konszern ezenkívül teljes körű megoldás kidolgozására törekszik a mindenkor érvényes normák betartását illetően.

Az alapos vizsgálat során kiderült, hogy az Európai Unióban forgalmazott, Euro 5 normájú, EA 288 típusú motorral ellátott gépkocsikban sem működik olyan szoftver, amely nem megengedett üzemmódba váltana át a törvényi előírások betartásához. Ezt a Volkswagen-csoport által forgalmazott, Euro 6 normájú dízelmotorral felszerelt új gépkocsikkal kapcsolatosan már korábban megerősítették. Tehát mindkét motor teljesíti a törvényi követelményeket és környezetvédelmi normákat.

2015. október 2. óta a www.volkswagen.de/info német weboldalon a Volkswagen minden ügyfele az alvázszám megadásával azonnal ellenőrizheti, hogy az ő járműve érintett-e. Az Audi, a SEAT és a Škoda márkák is hasonló ügyfél tájékoztató weboldalakat hoztak létre az EU országaiban, melyek Magyarországon az október 5-el kezdődő hét óta elérhetőek..

Jelenleg is nagy erőfeszítéssel folyik az intézkedési tervben meghatározott műszaki megoldások kidolgozása. A járművek javítása 2016. januárjától megkezdődik - méghozzá az ügyfelek számára költségmentesen. Jelenleg is folyik az összes érintett modellsorozatra és modellévre vonatkozó intézkedések kidolgozása, amelyeket mielőbb bemutatnak majd az illetékes hatóságoknak. Az ezután következő hetekben és hónapokban a Volkswagen tájékoztatja az érintett járművek üzembentartóit.