Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

A Volkswagen-csoport rendkívüli tételek előtti üzemi eredménye elérte a 10,2 (9,4) milliárd eurót

30.10.2015

•    A tavalyihoz képest lényegesen nagyobb, 160,3 (147,7) milliárd euró értékesítési árbevétel
•    Negatív rendkívüli tételek a dízelüggyel kapcsolatosan: 6,7 milliárd euró, a tehergépkocsi üzletágban pedig 0,2 milliárd euró
•    Rendkívüli tételek utáni üzemi eredmény: 3,3 (9,4) milliárd euró
•    Módosult az egész évre vonatkozó eredmény-előrejelzés
•    Stabil a kínai vegyesvállalatok tőkemódszerrel elszámolt eredménye
•    A Suzuki részvények eladása több mint 3 milliárd euró járulékos likviditást eredményezett
•    Az autóipari üzletág nettó likviditása 27,8 milliárd euróra nőtt
•    Matthias Müller: "Minden tőlünk telhetőt elkövetünk annak érdekében, hogy megerősítsük vásárlóink bizalmát."

A Volkswagen Csoport az idei év első kilenc hónapjában 10,2 (9,4) milliárd euró rendkívüli tételek előtti üzemi eredményt ért el. Az értékesítési árbevétel 8,5 százalékkal 160,3 milliárd euróra nőtt. A rendkívüli tételek előtti üzemi értékesítési nyereségesség 6,4 százalékot tett ki. A harmadik negyedévben a csoport pénzügyi eredményét 6,7 milliárd euróval csökkentették a dízelüggyel kapcsolatosan hamarosan szükségessé váló intézkedések. Ezáltal a rendkívüli tételek utáni üzemi eredmény 3,3 (9,4) milliárd eurót ért el. Az adózás utáni eredmény 4,0 (8,7) milliárd euró. Ennek megfelelően már közzétették az egész évre vonatkozó módosított eredmény-előrejelzést.

"A számok egyrészt a Volkswagen Csoport alapvető pénzügyi erejét tükrözik, másrészt azt mutatják, hogy a jelenlegi helyzet első hatásai már tisztán látszanak. Minden tőlünk telhetőt elkövetünk annak érdekében, hogy megerősítsük vásárlóink bizalmát." - jelentette ki Matthias Müller, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke szerdán Wolfsburgban.

A kínai vegyesvállalatok tevékenységét nem foglalja magában a csoport üzemi eredménye és értékesítési árbevétele, ezt ugyanis tőkemódszerrel számolják el a pénzügyi eredményekben. A kínai vegyesvállalatok részesedése az üzemi eredményben szeptember végéig továbbra is stabil volt, 3,8 (3,9) milliárd euró.

"A Volkswagen Csoport nagyon stabil és masszív likviditási forrásokkal rendelkezik. Ez segítségünkre lesz a dízelügy pénzügyi hatásai okozta, nagy kihívást jelentő helyzet rendezésében." - mondta Frank Witter pénzügyi igazgató.

Növekvő nettó likviditás az autóipari üzletágban

A csoport masszív üzleti modelljének köszönhetően az autóipari üzletág nettó készpénzáramlása jelentősen, 11,8 (5,5) milliárd euróra nőtt az előző évi szintjéhez képest. Az autóipari üzletág nettó likviditása szeptember végén elérte a 27,8 milliárd eurót (2014. december végén: 17,6). Az autóipari üzletág ingatlanokba, üzemekbe és termelési eszközökbe, befektetési célú ingatlanokba, valamint immateriális javakba való beruházásainak értéke a tőkeberuházások nélkül elérte a 7,3 (6,5) milliárd eurót. A tőkeberuházások és az értékesítési árbevétel aránya az autóipari üzletágban 5,3 (5,0) százalékot tett ki.

Márkák és üzleti területek

A Volkswagen márka dízel üggyel összefüggő rendkívüli tételek előtti üzemi eredménye 2,2  (1,7) milliárd euróra nőtt. A kedvezőbb valutaárfolyamok, az értékesítési árbevétel és a költségek optimalizálása, valamint a hatékonyságnövelő program pozitív hatásai több mint kiegyenlítették a dél-amerikai és az orosz piacok negatív hatásait.

Az Audi a bővülő értékesítés és a modellmix, illetve a valutaárfolyamok pozitív változásai révén 4,0 (3,8) milliárd euróra növelte üzemi eredményét. Az eredményt csökkentették a jelentős mértékű előre teljesített beruházások új termékekbe és technológiákba, valamint a nemzetközi termelési hálózat kiterjesztése.

A ŠKODA üzemi eredménye 734 (651) millió euróra nőtt, főként a modellmix hatásának, az anyagköltségek optimalizálásának és a kedvezőbb valutaárfolyamoknak köszönhetően.

A SEAT márka 12 (-82) millió euróra növelte üzemi eredményét. Ehhez leginkább a nagyobb értékesítési mennyiség, a valutaárfolyamok alakulásának kedvező hatásai, valamint a költségek optimalizálása járult hozzá.

A Bentley a csökkenő járműeladások és a megnövekedett előre teljesített kiadások következtében 57 (125) millió euró üzemi eredményt ért el. A valutaárfolyamok alakulásának hatásai és a költségcsökkentés sem tudta ellensúlyozni ezt a trendet.

A Porsche az értékesítési mennyiség és a valutaárfolyamok kedvező alakulása révén 2,5 (1,9) milliárd euróra javította üzemi eredményét. A világ kulcsfontosságú piacain egyöntetűen növekszik a Porsche. Az eredményt a modellkínálat változásai, a növekvő szerkezeti költségek és a nagyobb fejlesztési költségek csökkentették.

A Volkswagen Haszonjárművek folytatta termékkínálatának megújítását, és 313 (378) millió euró üzemi eredményt ért el.

A Scania 748 (700) millió euró üzemi eredményt könyvelhetett el, és ez a növekedés elsősorban a szolgáltatások üzletágának, valamint a valutaárfolyamok pozitív hatásainak köszönhető.

Az MAN átszervezési kiadások előtti üzemi eredménye 271 (304) millió eurót tett ki. Az eredmény csökkenése a dél-amerikai haszonjármű piac negatív trendjeinek tudható be. Az átszervezési intézkedések okozta rendkívüli tételek értéke elérte a -170 millió eurót.

A Volkswagen Pénzügyi Szolgáltatások üzemi eredménye 1,4 (1,2) milliárd eurót tett ki.  Az eredményre pozitív hatással volt az értékesítési mennyiségek és a valutaárfolyamok kedvező alakulása.

Módosult eredmény-előrejelzés

A Volkswagen Csoport várakozásai szerint a továbbra is kihívást jelentő piaci környezetben az ügyfeleknek átadott járművek mennyisége 2015-ben egy szinten lesz a tavalyi év eredményével.

A gazdasági körülményektől függően a Volkswagen Csoport és üzleti területeinek értékesítési árbevétele 2015-ben várhatóan négy százalékkal túlszárnyalja majd a tavalyi értéket. A Haszonjárművek/Power Engineering üzletág területén folyamatosan figyelemmel kell majd kísérni a latin-amerikai és a kelet-európai gazdasági trendeket.

A bizonyos dízelmotorokhoz használt vezérlőszoftverek rendellenességeivel kapcsolatos kiadások miatt arra számítunk, hogy a csoport és a személyautó-üzletágak üzemi eredménye 2015-ben jelentősen elmarad majd a tavalyi eredménytől. Várakozásaink szerint a rendkívüli tételek előtti üzemi értékesítési nyereségesség az üzemi eredményhez viszonyítva a csoport szintjén 5,5 és 6,5 százalék között, míg a személyautó-üzletágak terén 6,0 és 7,0 százalék között alakul majd.