Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

Folytatódik a tényfeltárás: a Volkswagen a belső vizsgálatok során szabálytalanságokat talált a szén-dioxid kibocsátási értékekben

06.11.2015

•    A Volkswagen-csoport körülbelül 800 ezer járművét érintheti
•    Az első becslések alapján a gazdasági kockázat várhatóan mintegy kétmilliárd euróra tehető

Tovább folytatja a dízel ügy tisztázását a Volkswagen-csoport: belső vizsgálatok során kiderült, hogy bizonyos járművek esetében a szén-dioxid kibocsátási értékek típusengedélyhez való meghatározása során szabálytalanságok történtek. A jelenlegi ismeretek szerint ez a Volkswagen-csoport körülbelül 800 ezer járművét érintheti. Az első becslések alapján a gazdasági kockázat várhatóan mintegy kétmilliárd euróra tehető. A Volkswagen AG igazgatósága azonnal párbeszédet kezdeményez az illetékes hatóságokkal a feltárt helyzetkövetkezményeiről. Ez, a vállalat reményei szerint, a jelenleg még nem teljesen tisztázott ügy jogi -, illetve gazdasági következményeinek a megbízható feltárására fog vezetni.

A dízelmotorokkal kapcsolatos összes folyamat és eljárás jelenleg tartó ellenőrzése közben állapították meg a vizsgálatot végzők, hogy bizonyos modellek szén-dioxid minősítése során túl alacsony szén-dioxid kibocsátási értéket, és ezáltal túl alacsony fogyasztási értéket határoztak meg. Mindez túlnyomórészt dízelmotoros járműveket érint.

"A kezdetektől azon munkálkodom, hogy a történteket kíméletlenül és teljes körűen tisztázzuk. Ennek során semmi és senki sem állíthat meg minket. Ez fájdalmas folyamat, ám számunkra ennek nincs alternatívája. Nekünk egyedül és kizárólag az igazság számít. Ez a feltétele a Volkswagen számára szükséges alapvető újraszervezésnek" - mondta Matthias Müller a Volkswagen AG igazgató tanácsának elnöke, majd hozzátette: "A Volkswagen AG igazgatósága rendkívül sajnálja a kialakult helyzetet, és hangsúlyozza, hogy a vállalat a tisztázás és az átláthatóság megkezdett útján következetesen halad tovább."

A Volkswagen minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az illetékes hatóságokkal lefolytatott egyeztetést követően a lehető leggyorsabban tisztázza a további lépéséket, illetve, hogy az érintett járművek helyes szén-dioxid kibocsátási besorolása megtörténjen.

A járművek biztonságát mindez semmilyen mértékben sem érinti. A szabálytalanságok mértéke jelenleg még nem becsülhető meg megbízható módon. Az első becslések alapján a gazdasági kockázat várhatóan körülbelül kétmilliárd euróra tehető.