Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

Walter Maria de Silva nyugdíjba vonul

09.11.2015

•    A formatervező csoport vezetőjeként egységes formatervezői kultúrát teremtett a csoport összes márkája számára, miközben megőrizte mindegyik márka egyéni alkotói önállóságát  

A 64 éves Walter Maria de Silva, a formatervező csoport vezetője november végén nyugdíjba vonul. De Silva 2007 februárjában vette át a Volkswagen-csoport személygépkocsi márkáinak formatervezésért felelős vezetői posztját, a Csoporttal a jövőben tanácsadói minőségében őrzi meg kapcsolatát.

Walter Maria de Silva  az olaszországi Leccoban született 1951. február 27-én, és  a Volkswagen csoporthoz 17 éve   csatlakozott, amikor 1998-ban a SEAT formatervezési központjának vezetője lett.  2002-ben bízták meg az Audi márka-csoport formatervezési feladataival, melyhez az Audi, a Lamborghini és a SEAT márkák tartoztak. Az ő új formatervezői nyelvezetét az Audi A6 és az Audi A5 Coupé  hatodik nemzedéke foglalta össze és jelenítette meg. 2007-ben nevezték ki a Volkswagen AG formatervezési csoportjának vezetőjévé. Walter de Silva munkájának központi célját abban fogalmazta meg, hogy az összes márka számára egy közös formatervezési kultúrát hozzon létre és ápoljon, amely azonban minden márka számára magas fokú, önálló alkotói szabadságot őriz  meg.
 
A Volkswagen AG vezérigazgatója, Matthias Müller a következő szavakkal méltatta Walter de Silva tevékenységét:  "Walter de Silva összefoglalja egyrészt a kreativitás, a szépség és a stílus olasz értelmezését, másrészt pedig az átgondoltságot, a rendszer jellegű hozzáállást és a fegyelmet." Elismerve W. de Silvának a Volkswagen számára elért vitathatatlan eredményeit, Matthias Müller elmondta:  "Walter de Silva sikeresen valósította meg a formatervezői és módszertani kultúra létrehozását a Volkswagen-csoport minden márkája számára, ami igazán egyedülálló a mi iparágunkban. Ezzel egy időben ő volt a legfőbb hajtóerő erő a márkák és azok formatervezői részlegei önállóságának megőrzésében is."
 
A Walter de Silva által tervezett kiemelkedő gépkocsik magukba foglalják az Alfa 156-ot (1997) és az Alfa 147-et (2001),a Volkswagen up!-ot, a Polo-t,a Golf 6-os  és a Golf 7-es generációját, az Audi R8-as és az Audi A5-ös típusokat, ezen utóbbiról maga de Silva azt mondta, hogy "ez volt a legszebb gépkocsi, amit valaha is tervezett!" Walter de Silva  munkája elmeréseként számos díjat kapott, beleértve a Német Szövetségi Köztársaság Formatervezési Díját 2010-ben. Ez a  legmagasabb hivatalos elismerés a formatervezéséért Németországban, amit de Silva az Audi 5 megtervezéséért érdemelt ki. De Silva 2011-ben elnyerte az "Arany Iránytű"-t is (Compasso d'Oro), ami az egyik legtekintélyesebb formatervezési díj Olaszországban. Egy nemzetközi szakmai zsűri Walter de Silvát úgy jellemezte, mint  "az olasz formatervezés elvitathatatlan főszereplőjét", és a több, mint negyven évet átölelő karrierjének  elismeréseként életműdíjat adományozott neki.
 
 Walter De Silva szakai pályafutását 1972-ben a Fiat formatervezői központjában kezdte Torinóban, 1975-ben csatlakozott R. Bonetto stúdiójához Milánóban, 1979 és 1986 között pedig a torinói Idea Intézet ipari formatervezési és gépkocsi részlegét vezette.  A "Trussardi Design Miláno"-nál eltöltött nagyon rövid időszak után 1986-ban csatlakozott az Alfa Rómeóhoz, ahol 1998-ig volt a formatervezési vezető. De Siva az Alfa  Romeo 156-tal megteremtette a márka  új formatervezési filozófiáját.