Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

Visszafogja beruházásait a Volkswagen Csoport

23.11.2015

•    Matthias Müller, az igazgatótanács elnöke: "A legszigorúbb fontossági sorrendet állítjuk fel a tervezett beruházások és kiadások között"
•    Még intenzívebben összpontosít a vállalat az elektromos mobilitás és a digitalizáció területeire

A Volkswagen csoport az aktuális fejleményekkel összhangban kívánja alakítani autós üzletága beruházási tevékenységét. Az elkövetkező évre tervezett tőkeberuházások (CAPEX) összege legfeljebb mintegy 12 milliárd euró. Az elmúlt tervezési időszak során ez az érték éves szinten átlagosan nagyjából 13 milliárd eurót tett ki.

"A bizonytalanság és a gyors változások időszakát éljük, ennek megfelelően kell gondolkodnunk" - hangsúlyozta Matthias Müller, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke a felügyelő bizottság pénteki esedékes ülését követően. "A legszigorúbb fontossági sorrendet állítjuk fel a tervezett beruházások és kiadások között. Ami nem feltétlenül szükséges, töröljük vagy elhalasztjuk."

Müller ennek kapcsán bejelentette, hogy az alternatív hajtásrendszerekre fordított összeg mintegy 100 millió euróval növekszik az elkövetkező évben. "Nem követjük el azt a hibát, hogy a jövőnkön takarékoskodjunk. Ennek megfelelően tovább kívánjuk emelni az elektromos mobilitás és a digitalizáció területeire fordított forrásokat" - emelte ki Müller. Ennek során a Volkswagen Személyautók, az Audi és a Porsche elektromos hajtásrendszereinek továbbfejlesztése áll az előtérben.

A tőkeberuházások (CAPEX) túlnyomó részét új termékek fejlesztésére, a modulrendszerű komponens-koncepció bővítésére és továbbfejlesztésére, valamint a folyamatban lévő kapacitás bővítésekre kívánják fordítani. E körbe tartozik például a Golf új generációja és az Audi Q5 bevezetése, a Crafter új lengyelországi gyára, illetve a modulrendszerű elektromos komponensek koncepciójának (MEB) előzetes finanszírozása. Az említett beruházások mintegy 50 százaléka a vállalatcsoport 28 németországi termelési helyszínén zajlik majd.

Müller az első olyan projektek közül is említett példákat, amelyeket elhalasztanak vagy törölnek. Nem épül meg egyelőre a Wolfsburgba tervezett dizájn centrum, amely mintegy 100 millió euró megtakarítást jelent, de felülvizsgálják egy Mexikóba szánt fényező üzem beruházását is. A modellpalettán a Phaeton teljesen elektromos hajtású utódjának kifejlesztésére vár halasztás. "Az elkövetkező hetek során további beruházási terveket vizsgálunk felül, esetleg halasztva vagy törölve őket, ám semmiképpen sem kívánjuk veszélyeztetni a vállalat jövőbeni életképességét" - hangsúlyozta Müller, majd hozzátette: "A munkavállalói érdekképviseletekkel közösen a jövőben is mindent megteszünk annak érdekében, hogy megtartsuk saját dolgozói állományunkat."

Nem tartoznak a konszolidációs körbe, így a fent említett adatok sem vonatkoznak a Volkswagen kínai vegyesvállalataira. E társaságok stabilan tartják a 2016-ra megfogalmazott beruházási terveiket, amelyekben mintegy 4,4 milliárd eurós tervezett kiadás szerepel. E beruházásokat a vegyesvállalatok saját forrásaikból finanszírozzák.