Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

A CO2-ügy szinte teljesen lezárult

10.12.2015

•  Eddig nem állapították meg az üzemanyag-fogyasztási és CO2-kibocsátási adatok törvénysértő megváltoztatását
•  Csak néhány modellváltozat esetében kell az üzemanyag-fogyasztási értékeket enyhén kiigazítani

Csupán egy hónappal azt követően, hogy kérdések merültek fel a csoport néhány modelljénél mért CO2-kibocsátási értékekkel kapcsolatban, a Volkswagen szinte teljesen lezárta az ügy tisztázását. Alapos belső vizsgálatok és ellenőrző mérések eredményeként most már egyértelműen kijelenthető, hogy a szóban forgó modellváltozatok szinte mindegyike teljesíti a korábban megállapított CO2-kibocsátási határértékeket. Ez azt jelenti, hogy ezek a járművek korlátozás nélkül értékesíthetők. Az a gyanú tehát nem igazolódott be, hogy törvénysértően megváltoztatták a jelenlegi sorozatgyártású járművek üzemanyag-fogyasztási adatait. A belső utómérések során a Volkswagen márka csupán kilenc modellváltozatánál állapítottak meg enyhe eltérést.

Ezeket a belső mérési eredményeket karácsonyig az illetékes hatóság felügyelete alatt egy független műszaki szolgáltatónál még egyszer felülvizsgálják majd. Azoknál a járműveknél, amelyeknél beigazolódik az eredeti értékek helytállósága, semmilyen további következményre nem kell számítani. Ezeket bármiféle korlátozások nélkül kínálhatják értékesítésre a márkakereskedők. Annál a kevés modellnél, amelyeknél eltérést állapítanak meg, a típusjóváhagyási értékeket egy szokványos eljárás keretében kiigazítják majd.

A Volkswagen ezeket az eredményeket benyújtotta a Német Szövetségi Kormány vizsgálóbizottságának és a Szövetségi Gépjármű-közlekedési Hatóságnak (KBA). A Volkswagen Csoport által eredetileg közzétett szám, amely 800 ezer gyanú alatt álló járműről szólt, nem igazolódott be. A csupán kilenc modellváltozat értékeinél megállapított eltérés átlagosan csak néhány gramm CO2-t tesz ki, amely a NEDC ciklus szerinti üzemanyag-fogyasztásban mindössze 0,1-0,2 liter/száz kilométer növekedést jelent. Ezek a modellváltozatok az évente körülbelül 36 ezres gyártási darabszámukkal a Volkswagen márka teljes termelési mennyiségének csupán mintegy 0,5 százalékát teszik ki. Az érintett modellváltozatok listája megtalálható a www.volkswagen-media-services.com weboldalon.

A csoporthoz tartozó Audi, ŠKODA és SEAT márkák szintén megállapodtak az illetékes hatóságokkal egy hasonló eljárás végrehajtásáról.

Az ügyfelek által tapasztalt valós üzemanyag-fogyasztási értékek nem változnak meg, és a járműveken semmilyen műszaki beavatkozás nem szükséges. Mindezek tükrében az eredetileg becsült kétmilliárd eurós eredménycsökkenés nem igazolódott be. A még hátralévő utómérések eredményétől függ, hogy lesz-e bármilyen csekély mértékű gazdasági hatása az ügynek.

Megjegyzés: Ez a szöveg és a közeljövőben a CO2-kibocsátási értékek kiigazítására szoruló, 2016-os modellévű járművek áttekintése megtalálható a www.volkswagen-media-services.com weboldalon. Az ebben a sajtóközleményben szereplő információk nem vonatkoznak a Volkswagen Group of America vagy a Volkswagen Canada termékeire és szolgáltatásaira.