Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

NOx-ügy: az ügyfelek tájékoztatást kapnak, elkezdődik az intézkedések végrehajtása

18.12.2015

• A szövetségi gépjármű-közlekedési hatóság (KBA) jóváhagyta az érintett EA189 kódú, 1,2, 1,6 és 2,0 literes dízelmotorokra vonatkozó intézkedéseket
• Az ügyfelek tájékoztatást kapnak a következő konkrét lépésekről
• Az intézkedések végrehajtása 2016. január végén elkezdődik
• Fontos lépés a NOx károsanyag-kibocsátási ügy megoldásában Európában

A Volkswagen Csoport benyújtotta a KBA-nak az érintett EA189 kódú, 1,2, 1,6 és 2,0 liter összlökettérfogatú motorjaira vonatkozó konkrét műszaki intézkedések leírását. A KBA alapos vizsgálatok után az összes intézkedést teljes mértékben jóváhagyta. Így az összes érintett járműhöz rendelkezésre áll a kijavításhoz szükséges intézkedések leírása. A járműtulajdonosok rövidesen tájékoztatást kapnak a következő lépésekről. A gyors lebonyolítás biztosításához a Volkswagen már a 2016-os év elején megkezdi az intézkedések végrehajtását.

A műszaki intézkedések kidolgozásakor fontos szempont volt, hogy az ügyfelek számára kedvező megoldások szülessenek. Az érintett EA189 kódú dízelmotorokra az alábbi intézkedések vonatkoznak:

- Az 1,2 és 2,0 literes motorok szoftverfrissítést kapnak. A tiszta munkaidő alig fél óra.

- Az 1,6 literes motor szintén szoftverfrissítést kap. Ezenkívül közvetlenül a légtömegmérő előtt elhelyeznek egy áramlás szabályzó rács. A beavatkozás kevesebb mint egy óra munkaidőt igényel.

Ezek az intézkedések Európára érvényesek (EU 28 piaca). A beavatkozás után a járművek teljesítik majd a mindenkor érvényes károsanyag-kibocsátási normát, azon célkitűzés mellett, hogy ezt a motorteljesítmény, az üzemanyag-fogyasztás és a menetteljesítmények befolyásolása nélkül érjék el Ügyfeleinket haladéktalanul tájékoztatjuk erről.

Az első levelünkben az érintett járműtulajdonosok tudomására adjuk, hogy autójuknak előreláthatóan javítási akcióban kell részt venniük. Emellett ügyfeleinket arra kérjük, hogy várják meg a következő írásbeli tájékoztatást, mielőtt aktív kapcsolatba lépnek egy Volkswagen márkaszervizzel. A második levélben a Volkswagen arra kéri jó előre az érintett ügyfeleket, hogy egyeztessenek időpontot egy szabadon választott márkaszervizzel a műszaki megoldások kivitelezéséhez.

Az összes érintett járművet előreláthatóan több hullámban hívják majd be a márkaszervizekbe a műszaki megoldások kivitelezéséhez. A 2016-os év első negyedétől az érintett 2,0 literes motorokon kell majd végrehajtani a műszaki intézkedéseket. Várhatóan a jövő év második negyedének a végéig az érintett 1,2 literes motorokon hajtják végre az intézkedéseket. Majd 2016 harmadik negyedévétől, és ezzel a javítási akciót befejezve, az érintett 1,6 literes motorral hajtott járművek kijavítása következik.

A műszaki intézkedések végrehajtása során a Volkswagen AG célja, hogy az ügyfeleket semmilyen hátrány ne érje!
A Volkswagen AG 2017. 12. 31-ig kifejezetten lemond az elévülési kifogásra való hivatkozásról az olyan ügyféligények tekintetében, amelyek az EA 189 kódú motorral szerelt járművekbe beépített szoftverrel összefüggésben állnak. Az elévülési kifogásról való lemondás mindazon követelésekre vonatkozik, amelyek eddig még nem évültek el. Így a várakozás Volkswagen-tulajdonosok számára semmilyen hátrányt nem okoz. Ez azt jelenti, hogy minden érintett ügyfél a járművén az ezzel kapcsolatban szükséges műszaki intézkedések végrehajtását a fent megadott időpontig megvárhatja.

Megállapítás: a járművek műszakilag továbbra is megbízhatók és üzembiztosak, ezért korlátozás nélkül használhatók közúti forgalomban.

Megjegyzés: Ez a szöveg megtalálható a www.volkswagen-media-services.com weboldalon. Az ebben a sajtóközleményben szereplő információk nem vonatkoznak a Volkswagen Group of America vagy a Volkswagen Canada termékeire és szolgáltatásaira.