Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

70 éve gördült le az első VW Beetle a wolfsburgi üzem gyártósoráról

08.01.2016

- A Volkswagen limuzin tömeggyártása röviddel 1945 karácsonya után indult, és a polgári járműgyártás új időszakának kezdetét jelentette

Nem sokkal a II. világháború lezárását követő első, 1945-ös karácsony után gördült le a gyártószalagról az első Volkswagen Type 1, amelyből később Beetle néven több, mint 21 millió darab talált gazdára. 1945 végéig azonban mindössze 55 jármű készült el. A sorozatgyártás elindítása egy igencsak spontán vállalkozás volt, a következő hónapok működését pedig az alapanyag hiánya hátráltatta. Az első járművek azonban így is a remény szimbólumai voltak, egy brit irányítás alatt működő járműgyártó új kezdetének jelképei.

A II. világháború 1945-ös lezárásáig mindössze 630 darab készült a 'KdF-Wagen' néven ismert népautóból. A mai Wolfsburg területén kialakított modern üzemet beolvasztották a német hadiiparba, amely így többségében hadianyaggyártásra állt át. Az üzemet 1945. április 11-én foglalták el az amerikai csapatok, a 6000 dolgozót foglalkoztató gyár felügyeletét a brit katonai kormány vette át.

1945. augusztus 22-én egy frissen kinevezett főtiszt, a 29 éves Ivan Hirst őrnagy vette át az üzem vezetését és rögtön 20 000 járműre kapott megbízást, ezzel is biztosítva a gyár és munkatársak jövőjét, elkerülve az üzem leszerelését és felszámolását. A járművek többségében a szövetséges hatalmak számára készültek illetve a vidéki területek egészségügyi ellátásának biztosítását szolgálták. Az 1946-47-es években a gyártás maradt a havi 1000 darabos szinten. Ez a szám csak az 1948-as valutareform után kezdett emelkedni, köszönhetően a magánszemélyek egyre növekvő keresletének.
A Volkswagen brit gyökerei mind a mai napig érezhetőek maradtak. A britek vezetésével vált az üzem polgári járműgyártóvá és kezdett az autók minőségére fókuszálni. Kiemelt figyelmet kaptak az ügyféligények továbbá az ő nevükhöz fűződik a kereskedői hálózat létrehozása is, amely 1948-ra lefedte Németország mindhárom nyugati zónáját. Az 1947 októberében elindult export a nemzetközi porondra lépés első mozzanata volt. Alig hat hónappal a háború lezárása után, 1945 novemberében megtartották az üzemi tanács első választását, amellyel a gyáron belül megjelent a munkavállalók képviseletének demokratikus intézménye.

Amikor a Volkswagenwerk GmbH vállalat 1949 októberében német kézbe került, vezető pozícióból vághatott neki a német gazdasági csodaként emlegetett útnak.

"A Volkswagen igen szerencsés helyzetben volt, hogy a strapabíró limuzin segítségére volt a brit katonai kormánynak adminisztratív feladatainak ellátásában illetve hogy Ivan Hirst személyében a megfelelő ember került a vállalat élére. Az éles eszű pragmatista egy eszmét teremtett a vállalat és annak dolgozói számára, ahol a brit katonai személyzet és a német munkások egyaránt motiváltan dolgoztak, hogy a romokban heverő vállalatot sikeres piacorientált szervezetté fejlesszék. - nyilatkozta Dr. Manfred Grieger, a Volkswagen AG vállalattörténeti kommunikációért felelős vezetője. "Ő tudta, milyen minőséget képvisel egy Volkswagen limuzin és képes volt azt megalkotni."


A Beetle kulcsfontosságú szerepet töltött be a háború utáni Németországban a demokrácia és a mobilitás fejlődésében, ezt követően pedig számos más országban is otthonra talált, mint Németország pozitív megítélését segítő, meghatározó nagykövet. A Beetle utolsó gyártási helyén, a mexikói Pueblában 2003 júliusában fejeződött be a termelés. Több, mint 21 millió legyártott darabbal a Beetle autóipari ikonná vált. Milliók rajonganak érte, egyedi formáját bárhol a világon felismerik.