Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

A Volkswagen AG tájékoztatása a dízel üggyel összefüggő átfogó vizsgálat állásáról

27.04.2016

A Volkswagen AG felügyelő bizottsága 2015. szeptember végén a dízel ügy átfogó vizsgálatával bízta meg a Jones Day Ügyvédi Irodát. Ez a vizsgálat már előrehaladott állapotban van és intenzíven folytatódik. E célból mintegy 65 millió dokumentumot készítettek össze digitális értékelés céljából és ebből összesen több,  mint 10 millió dokumentumot továbbított a Volkswagen áttekintés céljára az ügyvédeknek. Ezen túlmenően hozzávetőlegesen 450 interjú készült a dízel ügy vonatkozásában és több tucat meghallgatás még várat magára. A jelenlegi becslések szerint a Jones Day azt tételezi fel, hogy a vizsgálat 2016. IV. negyedévében zárható le teljesen.

A jogi helyzet részletes vizsgálata után a Volkswagen felügyelő bizottsága és igazgatósága arra a felismerésre jutott, hogy a vizsgálat részeredményeinek előzetes közzététele kockázatokat hordozna a Volkswagen számára és így, ilyen közzétételre egyelőre nem kerülhet sor. Ez a döntés a Volkswagen által megbízott egyesült államokbeli ügyvédi irodák (Sullivan & Cromwell és Jones Day) egybehangzó állásfoglalásain alapul, melyek egymástól függetlenül nyomatékosan azt tanácsolták, hogy ne kerüljön sor ilyen nyilvánosságra hozatalra.

A Volkswagen sajnálja, hogy el kell térnie azon eredeti tervétől, hogy április végéig nyilvánosságra hozza a vizsgálat részeredményeit. Ennek oka a Volkswagen által a dízel üggyel összefüggésben jelenleg az USA-ban folytatott eljárások alábbi fejleményeiben rejlik:

• A Volkswagen által érintettekkel (magánperes felek és több egyesült államokbeli hatóság, köztük a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA), a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), az 50 amerikai szövetségi állam legfőbb ügyészségei és különösen az USA Szövetségi Igazságügyi Minisztériuma), az USA-ban folytatott, összetett tárgyalások a vártnál korábban, immáron olyan döntő fázisba jutottak, hogy az a Volkswagen részéről a legnagyobb mértékű titoktartást követeli meg.  Ezek a részletekbe menő és bizalmas tárgyalások, csakúgy, mint a Szövetségi Igazságügyi Minisztériummal folytatott együttműködés, korlátozza a Volkswagen azon lehetőségeit, hogy további - természetszerűleg ideiglenes - adatokkal szolgáljon a nyilvánosságnak a folyamatban lévő vizsgálat eredményeiről.
 
• A pillanatnyilag rendelkezésre álló részeredmények közzététele vagy leírása ez idő szerint különösen azért árthatna a további vizsgálatoknak, mert a még meghallgatandó személyek vallomásaik tartalmát a részeredményekről szóló jelentéshez igazíthatnák.

• A megbízott ügyvédek ezen túlmenően arra figyelmeztetnek, hogy a Volkswagen által az Igazságügyi Minisztériummal folytatott együttműködésnek tartósan árthatna a közzététel és a hátralevő eljárások során gyengítené a Volkswagen pozícióját.

• Ezen túlmenően a közzététel, a megbízott ügyvédek szerint, veszélyeztethetné a  Volkswagen hitelességét, amire az Igazságügyi Minisztériummal való átfogó együttműködés esetén számíthat. A Volkswagen megbízott ügyvédeinek egyező megítélése szerint a közzététel ebben a helyzetben jelentős nagymértékű, negatív pénzügyi következményekkel járhatna a Volkswagen számára.

Jelenleg mind a felügyelő bizottság, mind az igazgatóság azt tervezi, hogy az USA-ban részletesen közzé fogják tenni a vizsgálat tárgyát képező tényeket, amennyiben és amint átfogó egyezségre sikerül jutni az Igazságügyi Minisztériummal. Ennek az az indoka, hogy az Igazságügyi Minisztériummal büntetőjogi vizsgálat vonatkozásában kötendő egyezség szokás szerint együtt jár a tényekre vonatkozó részletes és a felek között egyeztetett nyilatkozattal.

A Volkswagen sajnálja, hogy nem tud eredeti szándékainak megfelelően április végéig részeredményekről beszámolni a nyilvánosságnak. A fent említett okokból kifolyólag azonban, mind az igazgatóság, mind a felügyelő bizottság úgy látja, hogy a vállalat érdekében kénytelen eltekinteni a nyilvánosságra hozataltól.